"Krediti stariji i od demokratije i od Grčke"

Obaveza vraćanja kredita je starija i od demokratije i od Grčke, kada bi Grci to odbili, to bi bio veliki presedan, kaže profesor Milojko Arsić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

16:53

Default images
Foto: B92

Kako je Arsić rekao u Kažiprstu, teško je predvideti ishod referenduma, pa čak i ono što će se dogoditi posle, bez obzira na rezultat.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu naveo je da bi "ne" i podrška vladi dovelo do većeg otpisa duga, kao i da "da" dovede do novih izbora i podrške nekoj drugoj struji od strane EU u vidu odobravanja novih sredstava.

Na pitanje šta Srbija može da nauči od Grčke, Arsić kaže da "može da nauči da se ne nađe u takvoj situaciji".

"Mislim da to radimo, rast javnog duga je usporen i donete su ključne mere za održavanje javnih finansija. Ipak, ima nekih kolebanja u Vladi, a za uspeh fiskalne konsolidacije je značajna istrajnost", rekao je Arsić.

Arsić je naveo da je Srbija i dalje udaljena od normalne tržišne privrede i govoreći o privatizaciji Telekoma, naveo je da je ona opravdana.

"Telekom ne mora da se proda, ali je dobro da se privatizuju kompanije tamo gde ima konkurencije. Mislim da je privatizacija opravdana, ali je opravdano raspravljati i o modelu privatizacije. Strateškom partneru ne bi terbalo da damo Telekom ako ne dobijemo dobru ponudu", rekao je Arsić.

Na pitanje o tome šta predsednik Tomislav Nikolić misli kada kaže "da ne bi voleo da se proda Telekom", Arsić kaže:

"To je verovatno emocija i ne baš jasan otpor privatizaciji. Otpor dolazi od sindikata i nekih interesnih grupa, ali argumenti nisu održivi. Većina telekomunikacionih kompanija u Evropi je u privatnim rukama, ne samo u regionu", rekao je Arsić dodavši da je moguće da "interesne grupe preko predsednika pokušavaju da odvrate državu od privatizacije"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: