Hoće li Kraljevo postati grad bez radnika

Vlada Srbije obezbedila je 3,5 milijardi dinara za povezivanje staža oko 13 hiljada radnika iz preduzeća koja odlaze u stečaj i koja treba da se privatizuju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

16:34

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Prvi krug prodaje za više od deset preduzeća iz postupka privatizacije biće obavljen za nedelju dana najavljuju iz ministarstva privrede.

Hoće li Kraljevo za desetak dana postati grad bez radnika. Čuvena Gibnjara koja je nekada snabdevala FAP, Zastavu, ali i Evropu uskoro ostaje prazna, sa samo tri zaposlena u računovodstvu. Ostali kažu da su želeli da u ovim halama dočekaju penziju, ali ne ide.

Kakvo rešenje biraju drugi kraljevački radnici, zaposleni u Fabrici vagona i Magnohromu i to u trenutku kada je Vlada odlučila da sa 3 i po milijardi dinara zakrpi staž za oko 13 hiljada radnika.

“Radni staž će biti povezan svim radnicima koji se nalaze u preduzecima iz portfolija agencije a koja će u 2015 u stečaj a kada su u pitanja preduzeća koja su u privatizaciji i ostalim preduzećima staž samo radnicima koji imaju uslov za penziju ali zbog nepovezivanja ne mogu da odu”

“Imamo po dve i po godine radnog staža koje nisu povezane i čuo sam za taj zakon ali ne verujem...stalno obećavaju”, kaže radnik tekstilne industrije Vučje.

“Daj Bože mnogo bi mi značilo”.

Što se tiče ostalih radnika, pre svega onih koji nisu ispunili ni jedan od uslova za penziju, a preduzeća su u restrukturiranju, oni moraju da čekaju.

“Ti ljudi su do sada bili prepušteni sami sebi, sada se vlada bavi time”

Od preduzeća koja nisu objavljena i koja se više ne štite do sada je jedno otišlo u stečaj, a za 13 je otvoren predstečajni postupak, ostali čekaju odluku suda. Što se tiče privatizacije 44 preduzeća u ministarstvu privrede najavljuju da se prvi krug nadmetanja za 13 ili 14 preduzeća očekuje za desetak dana.

Ima li iskreno zainteresovanih?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: