Zaduženi do guše opet odabrali švajcarce

U senci grčke krize ostala je činjenica da je istekao rok za izjašnjavanje klijenata banaka koji otplaćuju zajam indeksiran u švajcarskim francima o olakšicama.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

14:29

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Od 21.000 klijenata kojima su rate zbog skoka te valute enormno porasle, za neki od četiri modela koji treba da im olakšaju otplatu odlučilo se 700, što je nešto oko četiri odsto.

"Švajcarski dužnici“, koji su glavnom okupljeni oko udruženja "Efektiva“, nisu krili da im nijedno od ponuđenih rešenja za relaksaciju otplate ne odgovara. Ali se i dalje nadaju povoljnom rešenju.

"Sutra idemo na sastanak s nadležnima u Vladi Srbije", kaže koordinatorka Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“ Marija Uzelac, koja i sama otplaćuje kredit indeksiran u „švajcarcima“. – Ukoliko ni tamo ne uspemo da nađemo odgovarajuće rešenje, spremni smo na radikalizaciju protesta. Koliko je nama poznato, za modele olakšica koje su ponudile banke odlučili su se samo dužnici koji rade u bankama i često im je radno mesto bilo uslovljeno prihvatanjem olkašica. Naši zahtevi su odranije poznati.

Većina klijenata zadužila se u francima još 2006–2008. godine. Od tada pa do sada franak je prema evru porastao dva i po puta, a s njim i obaveze. Tako je 2008. godine 70.000 franaka bilo ekvivalentno sa 43.000 evra. Danas, posle sedam godina otplate, klijent duguje banci 60.000 franaka, što je sada 58.000 evra. Osnovni zahtev zaduženih u francima je da se njihov zajam preindeksira u evro na dan početka vraćanja te da im se i otplata prilagodi tome.

Banke su među olakšicama nudile i dva modela s prebacivanjem zajma u evro. Jedan predviđa smanjenje kursa franka za otplatu, ali samo pet odsto. To je daleko manje od rasta švajcarske valute. Ostala dva modela su predvidela prebacivanje u evro ali samo uz sniženje rate, što očigledno većini klijenata nije odgovaralo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: