"Zovu rođaci, tako Srbi znaju za krizu"

Veliki broj građana iz Srbije angažovan je na sezonskim poslovima u Grčkoj, a kako navode neki od njih, za sada nemaju problema.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

16:58

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kako kažu nemaju probleme, ni što se tiče toga kako se odvija turistička sezona, ni što se tiče njihovog boravka i isplate zarada.

Prema informacijama Inspektorata za rad, do sada nije bilo ikakvih pritužbi o mogućim problemima u isplatama njihovih zarada. Kako je rekla samostalni savetnik u Inspektoratu za rad Vesna Jovanović, inspektorat do sada nije dobio prijavu ni od poslodavaca ili agencija koje posreduju u pronalaženju posla za naše radnike u inostranstvu, niti je bilo pojedinačnih pritužbi radnika.

Ona je podsetila da najveći broj radnika koji preko leta rade sezonske poslove u Grčkoj dolazi iz Niša, Leskovca, Vranja, Beograda, Jagodine i Zaječara.

Vlasnica agencije za izdavanje smeštaja na Tasosu "Nikana travel" Ana Nikolić rekla je da u turistickim mestima na tom ostrvu nema nikakvih vidljivih promena u odnosu na prethodne godine.

"Na sezonske radnike događaji apsolutno nisu uticali. Da nema rođaka i prijatelja iz Srbije koji zovu uplašeni, verovatno ne bi ni bili svesni da se nešto ozbiljno dešava u državi", kaže Nikolić.

Super-marketi su odlicno snabdeveni, gužva je i u gradu i na plažama, kafići i restorani su puni... Čak se ni u atmosferi ne oseća bilo kakva promena, strah ili neizvesnost i panika, prenela je Nikolić.

Kako je kazala, primećeno je da neke benzinske pumpe ne dozvoljavaju plaćanje kreditnim karticama, iz prostog razloga što njima samima nije trenutno omogućeno plaćanje dostave goriva kreditnim karticama pošto su banke u blokadi.

"Desi se da na nekoj pumpi nema goriva, ali i to samo zato što su turisti požurili da napune svoje rezervoare vanredno, što vlasnici pumpi nisu predvideli prilikom poslednje nabavke nafte, ali nestašica traje obicno nekoliko sati do jednog dana i to samo na pojedinim pumpama, većina je ipak dobro snabdevena gorivom", rekla je ona.

Još jedna devojka koja ove sezone radi u jednom hotelu na Halkidikiju Ana Živančević kaže da je suviše kratko tamo da bi mogla da oceni situaciju, ali da je od kolega čula da povremeno ima problema oko snabdevanja benzinom.

"Što se tice zarada, sada još uvek ne znamo kako će biti jer plata leže 15. u mesecu, ali ako su banke zatvorene biće problema verovatno oko toga...", smatra Živančević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: