"Firma na šraf" zavisi od suđenja Šariću

Zbog neisplaćenih pet plata, radnici Mitrosrema u Sremskoj Mitrovici protestvovali su ispred firme, a protest je bio na ivici incidenta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

16:45

Default images
Foto: Thinkstock

Predstavnici sindikata nisu postigli dogovor sa rukovodstvom, a najavljeno je da će po rešenje problema ići sve do Vlade Srbije.

Radnici Mitrosrema, nekadašnjeg giganta u poljoprivrednoj proizvodnji, danas ga ironično nazivaju "firmom na šrafove", koju, kako kažu, za 24 sata sastave, rastave i odu, ako im je skupa radna snaga.

Plata ovih ljudi je oko 200 evra. Nisu je primili od februara. Zato štrajkuju.

"Nikad nije bilo gore, politika je umešala prste, mafija, a mi smtrnici radimo za džabe", kaže jedan od njih, a drugi dodaje da je novi direktor "balavac od 30 godina".

"Da se očisti februar, da se uđe u mart, to je nešto što je realno, što firma može da istrpi, da ne trpi proizvodnja. Toliko od mene", kaže generalni direktor Nenad Bulić.

Nakon burne reakcije radnika, koju je izazvao, direktor Mitrosrema odbio je da novinarima da izjavu.

Protest je, tokom obraćanja direktora i predstavnika sindikata, u jednom trenutku bio na ivici incidenta.

Status “Mitrosrema“ još je nerešen. Od pre tri godine, država je većinski vlasnik, sa 70 odsto kapitala. U APR, međutim, kao pravno-formalni vlasnik stoji ime kompanije Darka Šarića, “DTM relations“. Ta firma je u stečaju i o njoj istragu vodi Specijalno tužilaštvo. Radnici veruju da je plan o reorganizaciji, koji su predložili stečajni upravnik i sud, nije prihvaćen, jer se čeka ishod suđenja Darku Šariću.

"Zavisi ako se dogovore sa Darkom Šarićem, ako on odstupi od Mitrosrema možda dobije zauzvrat neku lakšu zatvorsku kaznu", kaže predsednik Sindikata u Mitrosremu Stevan Jovanović.

Radnici Mitrosrema su nezadovoljni uslovima koje im je ponudilo rukovodstvo Mitrosrema i najavljuju da će blokirati krug fabrike ukoliko njihovi uslovi ne budu uskoro ispunjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: