"Hipoteka ne može na silu"

Predložene izmene Zakona o hipoteci treba da dovedu do reafirmacije vansudskog postupka namirenja iz vrednosti dobijene prodajom hipotekarne nepokretnosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.07.2015.

12:01

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavio ministar finansija Dušan Vujović predstavljajući poslanicima nova zakonska rešenja.

Vujović je rekao da je to glavni oblik realizacije, pogotovo u slučaju hipotekarnih kredita na kuće, na lizing automobile i slične stvari.

"Praksa je da to u svetu uglavnom uopšte ne ide na sud, nego se rešava vansudskim izvršenjem na koje svi pristaju u prehtodnoj fazi dobijanja tih instrumenata", rekao je Vujović.

Ministar je naveo da se novim zakonskim rešenjima eksplicitno navodi da hipotekarni poverilac ima prava na vansudsku izvršnu hipoteku i da može svoje namirenje da izvrši bilo sudskim, bilo vansudskim putem.

Prema njegovim rečima, usvajanjem predloženih izmena unaprediće se opšti uslovi poslovanja na tržištu u Srbiji i obezbediti bolja zaštita svih kreditora i poverilaca, ali i dužnika.

"Dužnici moraju da budu u situaciji ne da im je hipoteka upisana na silu i da su oni robovi, nalaze se u dužničkom ropstvu, nego da tačno znaju koja prava imaju i na koji način mogu da ih štite", naveo je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, Srbija će moći da privuče prave velike investitore tek kada oblast vlasništva, uključujući i hipoteke, uredi na način koji je uobičajen u svetu.

Takođe, omogućava se poveriocima, naročito kod udruženih zajmova, da odrede jedno lice koje će se starati o njihovim pravima i obavezama i da se otvori jedan račun na koji idu sva sredstva od prodaje hipotekarne vrednosti.

Poveriocima se omogućava i da biraju formu ugovora, pogotovu u slučaju hipoteke, a Vujović je dodao da su konkurencija i transaparentnost ključni za realizaciju ovog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: