"Bitka" oko cena voća, ko će pobediti

U Srbiji je počeo otkup voća koje je uglavnom dobro rodilo, a i ove, kao i prethodnih godina, pojedini proizvođači nisu zadovoljni ponuđenim cenama.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

09:03

Default images
Foto: Beta/AP

S druge strane stručnjaci poručuju da bitku oko cena niko ne može da dobije.

Naime, u Srbiji dominira voće koje je izvozno orijentisano, pa cene diktira svetsko tržište, objašnjavaju oni i dodaju da proizvođači moraju da se udruže i sami bave otkupom i preradom.

Otkup jagoda već je završen, a trenutno je aktuelan otkup maline čija trenutna cena iznosi oko 200 dinara za kilogram.

Proizvođači nisu zadovoljni tom cenom, a iz udruženja "Malinari Srbije" najavljuju da će zahtevati cenu od 2,3 evra po kilogramu, jer se ta suma, dodaju, uklapa u njihovu kalkulaciju.

Uprkos štetama koje je grad naneo nekim malinjacima, očekuje se da će rod biti veći nego lani, za 7,2 odsto, a po nekim procenama, čak i 15 odsto. Agrarni analitičar Vojislav Stanković kazao je Tanjugu da je rod voća u Srbiji ove godine dosta dobar, a da je samo "podbacila" kasija.

Prema njegovim informacijama, malina se otkupljuje za 200 do 230 dinara po kilogramu. Stanković očekuje da će, imajući u vidu kretanja na svetskom tržištu, otkupna cena tog voća dostići 250 do 260 dinara za kilogram.

Kada je reč o voću, u Srbiji se u otkupu sve svodi na malinu, jabuku, jagodu i kupinu, a reč je o izvozno orijentisanoj proizvodnji gde svetska cena igra glavnu ulogu, objasnio je Stanković.

On je dodao da se 90 odsto srpske maline izvozi, a četiri petine jabuka ide na rusko tržište.

"Proizvođači voća u Srbiji ne žele da uzmu sudbinu u svoje ruke, i tu se umeću hladnjačari... Bitku oko cena ne može niko da dobije, ali pre svega gube proizvođači jer ne žele da naprave asocijacije i klastere", smatra Stanković.

On je rekao da bi efekti bili mnogo pozitivniji, ako bi se voćari bavili i otkupom i preradom, umesto što vrše pritisak na državu. Voće se u Srbiji proizvodi na 163.000 hektara, dominira šljiva na 77.000 hektara, jabuka se proizvodi na 18.000 hektara, a malina na 11.000 hektara.

Ukupna proizvodnja voća u našoj zemlji prošle godine je bila 1,14 miliona tona, vrednosti 410 miliona dolara, kazao je Stanković. Izvoz je vredeo 660 miliona dolara, a procene su da bi mogao iznositi i dve milijarde dolara, uz promenu sortimenta i tehničko-tehnološki progres, kazao je Stanković.

Iz asocijacije Plodovi Srbije Evica Mihaljević rekla je za Tanjug da je otkup jagoda završen, to voće je solidno rodilo u odnosu na prošlu godinu, a "kvalitet je ok".

Više od 5.000 tona jagoda završile su na ruskom tržištu kao sveže, a ostalo je pokupovala prerada, hladnjače za zamrzavanje i fabrike za kašu i koncentrate, navela je Mihaljević.

Otkup višnje i maline su se skoro poklopili, višnja ima "lepu" cenu od 70 do 80 dinara za kilogram, a malina 200 do 205 dinara, rekla je Mihaljević, po čijoj oceni, iako je rano za tačne procene, rod malina može biti veći i za 10 do 15 odsto.

Ona smatra da su proizvođači voća generalno zadovoljni i da nemaju razloga da ne budu, jer imaju sigurnu prodaju i plaćanje.

Otkup maline u Ivanjici i Arilju počeo je danas i kilogram "crvenog zlata" košta od 200 do 210 dinara, a proizođači nisu zadovoljni tom cenom, rekao je Tanjugu predsednik udruženja "Malinari Srbije" Dobrivoje Radović.

On je precizirao da voćari nisu zadovoljni cenom imajući u vidu ulaganja, kao i smanjen prinos od 40 odsto zbog vremenskih nepogoda koje su zadesile ovo područje.

"Za sada sam ubrao oko dve tone maline koja je ekstra kvaliteta, ali mi iz udruženja ćemo zahtevati cenu od 2,3 evra po kilogramu, jer se ta suma uklapa u našu kalkulaciju", naveo je Radović.

Predsednik udruženja "Čačanska jabuka" Tomo Jelić navodi da otkup voća u Čačku i okolini tek predstoji. Ova oranizacija, kaže on, okuplja 22 poljoprivredna proizvođača koji gaje jabuke, trešnje, šljive i kruške i imaju sopstvenu hladnjaču.

"Plasirano je oko 25 tona trešanja, a cena prve i ekstra klase je bila 200 dinara po kilogramu", kazao je Jelić Tanjugu, dodajući da je to "sporedna proizvodnja".

Jelić je rekao da voćari iz ovog udruženja akcenat stavljaju na krušku koja bi trebalo da se od 1. avgusta plasira, a očekuivani prinos je od 200 do 300 tona.

"Takođe, glavni adut nam je jabuka. Naši voćari uzgajaju ajdared, greni smit i zlatni delišes, a ovogodišnji rod bi trebalo da bude više od 2.000 tona", zaključio je Jelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: