Rusi nam traže 26 mil $ za helikopter

Vlada Srbije će za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i Protiv vazdušne odbrane verovatno kupiti evropske umesto ruskih helikoptera, piše Tangosix.

Srbija

Izvor: Tangosix

Sreda, 01.07.2015.

10:58

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Dva ruska i dva, kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio, "nemačka“ helikoptera biće nabavljena ove godine a moguće je nabavka još dva "nemačka“ sledeće godine.

Ukoliko bi se opcija nabavke helikoptera sa Zapada realizovala u pitanju bi najverovatnije bili helikopteri AS-332 "Super Puma“. Moguće je, kako ovaj portal o vazduhoplovstvu saznaje, da će u ovoj varijanti biti nabavljen još jedan tip helikoptera koji proizvodi Airbus Helicopters.

Paket posla bi mogao da obuhvata širu industrijsku saradnju koja bi onda obuhvatila: modernizaciju G-4MD od strane Airbus DS sa zavodom "Moma Stanojlović“, nabavku Airbus Helicopters letelica i rešavanje potreba za održavanjem i remontom helikoptera Gazela za koji bi takođe bila nadležna ova ćerka firma Airbus Grupe.

Prema pisanju portala, ruska strana je za Mi-171 ponudila cenu od 26 miliona dolara po helikopteru. Nadležni sa srpske strane su zbog ovakvog razvoja pregovora trenutno bliži opciji da se, bar kada je o helikopterima reč, okrenu Airbusu.

Osim već poznatih i više puta najavljivanih nabavki i modernizacija velika novost je nabavka zapadnih helikoptera. Najviše se do sada pričalo o porodici Puma.

Srbija već desetak godina ima u planu da modernizuje avion G-4 na standard G-4MD, prvobitno je bilo planirano 14-15 aviona ali je taj broj vremenom smanjen na svega devet.

Još 2007-8. prvi put je najavljena modernizacija G-4 kada je procenjeno da će modernizacija koštati 5 miliona evra po avionu. 2013. bilo je planirano da započnu pregovori sa tri firme koje su bile zainteresovane za posao ali do konkretnih susreta i dogovora nije došlo. U međuvremenu avion G-4 su gledali predstavnici raznih zapadnih ali i istočnih firmi a Nemci su imali prilike da ga vide na aeromitingu ILA-2010.

Usled teške ekonomske situacije planovi su od početnih izdvajanja za projekat od oko 10 miliona evra za period 2013-2015. spali na svega oko 600 hiljada evra za period 2015-2017. Planirano je da ako bi se G-4 modernizovao da bi ovaj tip aviona mogao da ostane u naoružanju do 2030-35. godine ali do ove godine nije došlo do značajnog pomaka u realizaciji projekta G-4MD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: