"Grci ne mogu da povuku novac iz Srbije"

Grčke banke, kao i sve druge koje rade u Srbiji, posluju u skladu sa našim zakonima i niko ne može da "povuče novac iz zemlje", kaže ekonomista Nebojša Savić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

17:04

Default images
Foto: B92

Predsednik Saveta guvernera NBS je u Kažiprstu rekao i da su svi depoziti do 50.000 evra u svim bankama u Srbiji osigurani.

"Grčke banke u Srbiji posluju kao srpske firme i kapital je regulisan zakonom. Taj kapital je mnogo viši nego što je propisano i u našem bankarskom sistemu je praksa da ga ima dvostruko više", kaže on.

Kako je rekao Savić, banke funkcionišu sa različitim transakcijama koje obavljaju klijenti, a druga je stvar ako bi neko želeo da povuče kapital jedne banke iz Srbije.

"Kapital koji stoji u bankama ne može da se povuče i je pod strogom kontrolom", rekao je Savić.

Govoreći o eventualnim posledicama po Srbiju negativnog ishoda grčke krize, Savić je rekao i da ako bi došlo do bankrota Grčke, to ne bi imalo velikog efekta po evro i EU.

"Tu se ne radi o ogromnom efektu ili udaru. U prvom trenutku bi se svakako osetili efekti, došlo bi do slabljenja evra, a berze su već odreagovale na situaciju u grčkoj. Eventualni bankrot bi se odrazilo na kratak rok, ali razmere ne bi trebalo da budu velike", rekao je Savić.

On je ocenio da kada Angela Merkel kaže "kada nema evra, nema ni Evrope", nemačka kancelarka govori pre svega o simbolima.

"To su simboli. Ako dođe do određenih poremećaja, to će biti loša politička poruka, ali ne mora da ima fatalne ekonomske posledice", rekao je Savić.

Kako je rekao, on i dalje veruje u pozitivan ishod, ali je manji optimista nego protekle nedelje.

"Verujem da će u predstojećim satima doći do rešenja koje će biti zadovoljavajuće za obe strane. Grci su zaoštrili malo više i malo naljutili drugu stranu i mnogo toga se desilo što umanjuje optimizam, ali zbog globalne geopolitičke situacije i svega što se dešava u okruženju, mislim da će se naći takvo rešenje, da Grčka kroz ovo prođe na način koji je dobar i za njih i za Evropu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: