Hteli da beru voće, a “obrali bostan”

Ogorčeni građani tvrde da ih je agencija prevarila nudeći posao u Italiji. Agencija Pal centrum naplaćivala 120 € za uslugu, ali niko nije otputovao u Italiju

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

15:11

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Primamljiva ponuda - branje voća i povrća u Italiji, za satnicu od osam do 12 evra, sa radnim vremenom od 10 do 12 sati, koju je oglasila novosadska agencija “Pal centrum” privukla je poslednjih meseci nekoliko stotina građana.

Oni su, zarad boljeg posla i obezbeđenja egzistencije, ovoj agenciji na ime troškova obezbeđenja dokumenata uplatili po 120 evra. Posao, međutim, nikada nisu dobili, a sva je prilika da će i do novca koji su uplatili veoma teško doći.

Kako za Večernje novosti objašnjavaju Novosađanka Ljiljana Rakić, koja je, sa dva sina želela da krene u Italiju, i njena koleginica Jasmina Adžić, Agencija je prvo zaključala prostorije u kojima se nalazila, na novosadskom Bulevaru kneza Miloša, a zatim su i službenice “Pal centruma” prestale da se javljaju na telefone. Ni mobilni telefon, naveden u oglasu, a koji još uvek može da se nađe na internetu, nije dostupan.

"Videla sam oglas i učinilo mi se da je to dobra ponuda, tim pre što sam firmu proveravala u Agenciji za privredne registre", priča Rakićeva, koja je 21 godinu radila kao trgovac u novosadskoj “Centroslaviji”. - Stariji sin je čak dao otkaz na poslu, kako bi krenuo u Italiju, pošto smo očekivali zaradu od najmanje 80 evra dnevno. Uplatili smo, 31. marta, za svakoga od nas po 120 evra, odnosno oko 14.500 dinara, na račun agencije. Pripremili smo i lekarska uverenja, kojima dokazujemo da smo zdravi i nadali se polasku.

Sam proces pribavljanja dokumenata, kako je objašnjeno Rakićevoj i Adžićevoj, traje malo duže, jer je centrala agencije u Zagrebu. Prva grupa radnika, trebalo je da krene početkom juna, a sagovornice lista trebalo je da budu u drugoj grupi. Na kućne adrese, dobile su pismeno obaveštenje kako je agencija preregistrovana, i kako je sada u statusu društva sa ograničenom odgovornošću.

Posle nekoliko meseci čekanja, međutim, počele su sumnje u to da su ljudi, koji su se nadali poslovima u Italiji, u okolini Bolonje i Verone, u stvari, žrtve prevare. Kako navodi Rakićeva, u agenciji, koja je, tada, još uvek imala svoje prostorije, odnosno vlasnik poslovnog prostora ih nije izbacio zbog neplaćanja kirije, objašnjeno im je kako je došlo do problema i kako će obe grupe na put krenuti zajedno. Utanačeno je i to da će autobusi krenuti put Italije sa parkinga kod Novosadskg sajma, 27. juna u 18.30.

"Potrebni dokumenti, međutim, nisu stizali, tako da smo sve više sumnjali u to, pa je u prostorijama agencije bilo i teških scena",kaže Rakićeva. - Onda su nam objasnili kako je došlo do problema, kako Ministarstvo ne dozvoljava da se dokumenata tako rešavaju, i kako posle sastanaka u Italiji, treba da im reše garantna pisma. Datum polaska, evo, došao je i prošao, mi smo se žalili svima, od MUP, preko zaštitnika građana, pa čak do Ambasade Italije, ali, rezultati su, ili izostali ili nismo uspeli da dođemo do bilo koga ko bi razgovarao s nama.

Večernje novosti su pokušale da stupe u kontakt sa službenicama firme “Pal centrum”, ali odgovora do zaključenja ovog broja nije bilo. Nekadašnji vlasnik firme, Miroslav Velimirović, pak, javio se na telefon.

"Jedini sam još dostupan ljudima i nisam podvio rep kad je problem nastao", rekao je Velimirović. - Posavetovao sam se sa pravnikom i trenutno nisam spreman da razgovaram sa novinarima. Uradiću to nakon što budem pričao sa policijom. Nikoga nisam prevario. Smenjen sa čela firme jesam, ali ne svojevoljno.

Redakciji Večernjih novosti javila se i gospođa Đurđina Jevremović, čiji je sin Boris takođe u grupi obmanutih ljudi. Ona je rekla da su u petak prošle nedelje, kada su konačno rešili da preduzmu konkretne mere i prijave ovaj slučaj novosadskoj policiji, razgovarali sa izvesnom inspektorkom Verom.

"Moram reći da je bila neljubazna. Pitala me je da li ćemo svi pojedinačno doći da se žalimo", očajna je Đurđina Jevremović. - Tih 14.500 nije velika cifra, ali kada se to pomnoži sa nas 300, koliko znamo da nas trenutno ima, dolazimo do ozbiljne sume. Najgore je to što novac ovoj firmi još uvek pristiže, od ljudi koji ne znaju da su prevareni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: