Srbi dobili poziv - gasovod do Rumunije

Rumunije je pozvala Srbiju da se priključi projektu Agri za transport tečnog gasa iz Azerbejdžana.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.06.2015.

14:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Dogovoreno je i da će Srbija i Rumuni zajednički raditi na razvoju gasne interkonekcije, rečeno je nakon sastanka ministara energetike dve države u Beogradu.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je novinarima nakon sastanka da projekat Agri može da dovede dodatne količine gasa na Zapadni Balkan i da je to način da Srbija obezbedi nove izvore snabdevanja gasom. Projekat je, kako je istaknuto, u početnoj fazi i za njega se priprema studija izvodljivosti, a Srbija je pozvana da u septembru ili oktobru učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama u projektu među kojima su Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska.

Antić je dodao da je učešće Srbije u tom projektu važno i zbog planova da se napravi dvosmerni gasovod (interkonekcija) dug 76 kilometara između Mokrina i Arada, koji bi povezao gasovodne mreže Srbije i Rumunije kapacitetom ne manjim od jedne milijarde kubnih metara godišnje.

"Taj projekat može da bude strateški važan za obe države. Zadužičemo ljude iz Srbijagasa i rumunskog Transgasa da u najkraće vreme naprave tehničke parametre za taj pojekat, kako bi dve vlade mogle da nastave razgovore o tome i predstave projekat Evropskoj komisiji da bi se razgovaralo o njegovom finansiranju", rekao je Antić.

On je dodao i da će na sastanku ministare energetike EU centralne i jugositočne Evorpe u Dubrovniku 10. jula projekat izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske biti proglašen za prioritet, što će omogučiti značajno finansiranje iz fondova EU.

Srpski ministar energetike je dodao da se razgovaralo i o projektu povezivanja elektroenergetskih mreža dalekovodom, čija je izgradnja u toku i trebalo bi da se završi 2017. godine, ali i o ponovnom pokretanju projekta naftovoda Konstanca-Pančevo, kao i o projektu produktovoda, odnosno cevovoda za transport derivata nafte od Pančeva do Temišvara.

Antić je dodao da bi taj produktovod bio koristan i za Naftnu industrije Srbije, koja ima benzinske pumpe na zapadu Rumunije, jer bi se tako značajno snizili troškovi naftnih derivata između Srbije i Rumunije.

Tema sastanka je bilo i zajedničko upravljanje Srbije i Rumunije na hidroelektrani Đerdap gde postoje određeni tehnički problemi, a dogovoreno je da "ton rešavanja tih problema bude prijateljski".

Rumunski ministar energetike Andrej Dominik Đerea rekao je da Rumunija 85 odsto potreba za gasom zadovoljava iz sopstvenih, ali da je i pored toga važno da obezvedi sigurnost snabdedanje iz dodatnih izvora.

On je rekao da je za Rumuniju važan i projekat "vertikalne interkonekcije" od Grčke, preko Bugarske do Rumunije i da bi u Dubrovniku trebalo da bude potpisan dokument koji će omogućiti nastavak realizacije tog projekta.

Đerea je rekao i da je za Rumunija važan početak eksploatacije gasa u Crnom moru, a da ne postoji interes za učešće u projektu Turski tok, za dopremanje ruskog gasa do potrošača u Evropi cevima ispod Crnog mora, a zatim kopnom preko Turske, uz mogućnost nastavka trase preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske, sve do Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: