Izdaje stan besplatno, ali se niko ne javlja

Diplomirani pravnik Slavko Davitković mesecima pokušava da stan od 60 kvadrata u okolini hrama Svetog Save izda sasvim besplatno.

Srbija

Izvor: 24sata

Subota, 27.06.2015.

16:49

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ali se niko živ ne javlja. Evo i zašto - za uzvrat Davitković traži posao, tačnije spreman je da da stan na korišćenje nekome ko bi pokrenuo biznis i zaposlio ovog pravnika sa iskustvom. Ali je stanje u zemlji takvo da nikome ne pada na pamet da kreće s poslom, a to potvrđuje i Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Iako je mnoge zaintrigirala ideja o besplatnom stanu, Davitković se nedavno javio sa lošim vestima.

“Posao nisam uspeo da pronađem jer se niko nije javio na oglas. Realno, ja sam ponudio u oglasu početni kapital u vidu sredstava za rad u tržišnom iznosu većem od 150.000 evra i vi ste me medijski propratili, a rezultat svega toga je poražavajući”, kaže Davitković.

Budući da je on spreman da da stan na korišćenje pravnom licu, preduzetniku, advokatu, notaru ili izvršitelji, koji bi za uzvrat hteo da ga zaposli i da pokrene neki biznis, on smatra da je ovo jasan pokazatelj loše situacije u državi.

“To ukazuje na katastrofalnu ekonomsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi i nerazumnu poresku politiku gde se niko normalan ne usuđuje da započne ili razvija privatan biznis zbog izuzetno visokih dažbina koje guše privatni sektor. Postavlja se pitanje, kako se uopšte realno može i razmišljati o članstvu u EU kada naši privrednici realno nemaju nikakve šanse da opstanu u tržišnoj utakmici jer od države ne samo da ne dobijaju poreske olakšice, već smo svedoci da poslednjih dana stižu i građanima poreska rešenja koja su ne prihvatljiva sa stanovišta zdravog razuma”, smatra on.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da postoje dva velika razloga zbog kojih pokretanje bilo kakvog biznisa danas u Srbiji predstavlja veliki rizik.

“Jedna prepreka je činjenica da je mala potražnja, čime god da se bavite. Plate su manje, ljudi nemaju novca i takva je situacija da nema tražnje kao što je bilo pre nekog vremena. Druga prepreka jesu veliki nameti od strane države, a tu spadaju porezi, doprinosi za zaposlene i ostali troškovi prema državi koji su stvarno veliki”, objašnjava on.

Država bi, smatra Atanacković, mogla da pomogne onima koji žele da pokrenu neki biznis tako što bi poradila na poboljšanju privrednog ambijenta. Ako već nije u mogućnosti da pruži neke konkretne subvencije, onda bi dobar potez bilo smanjivanje nameta za nova preduzeća.

“Pomoglo bi kada bi se ljudima dala mogućnost da na početku ne plaćaju isto kao i već ravijene firme, dakle da se nameti delom umanje za početak. Činjenica je da su nameti preveliki, što možda na početku ne deluje tako, ali je upravo to razlog zbog kog neke firme propadaju”, ističe sagovornik 24 sata.

Nažalost, takva je situacija u zemlji da trenutno nije povoljan ambijent za bilo kakva ulaganja. S druge strane, to može da se posmatra i pozitivno.

“Ako pogledamo današnje plate, koje su u velikom briju slučajeva mizerne, gotovo svaki biznis može da donese profitabilan u toj meri (poput plate)”, kaže Atanacković kroz smeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: