"Na birou nemate kvalitetne radne snage"

Za rešavanje problema visoke stope nezaposlenosti neophodna je saradnja sektora obrazovanja I tržista rada, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.06.2015.

10:36

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Davenport je dodao da je EU do sada uložila oko 100 miliona evra u obrazovanje i zapošljavanje u Srbiji kroz nabavke, tehničku pomoć I infrastrukturu.

"U Srbiji vlada velika nezaposlenost. Tržište rada nema dovoljan broj kvalitetno obrazovane radne snage tako da je neophodna dodatna obuka. Da bi se prevazišao problem potrebno delovanje oba sektora, obrazovanja I tržišta rada", rekao je Davenport na konferenciji "Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji - uspostavljanje komunikacije između obrazovanja i tržišta rada".

On je na konferenciji, koju organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, konstatovao da Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK) predstavlja način da se odrede i popišu znanja i veštine, koje su potrebne za odredjeno zanimanje, kao I da obezbedjuje bazu za povezivanje odnosa izmedju zanimanja iz različitih sektora.

"S obzirom da se trziste rada sastoji od mnoštva sektora, za Srbiju je veoma vazano da se formira sto veci broj sektorskih veca da bi mogli uspesno da rade na NOK", poručio je Davenport na konferenciji čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

"Kroz projkte posvećene srednjem i stručnom obrazovanju održavali smo rad na NOK, koji je u tesnoj vezi sa osiguranjem i obezbeđivanjem kvaliteta u nastavi, čiji je cilj da obezbedi dobro obučenu radnu snagu", rekao je šef Delegacije EU i dodao da će Unija nastaviti da saradjuje sa Ministarstvom prosvete po tom pitanju.

Istakao je i neke specifičnosti NOK, izmedju ostalog to što su od početka uredno razvijana dva okvira, okvir za visoko obrazovanje i drugi za douniverzitetsko obrazovanje, navodeći da se očekuje da dodje do spajanja i usaglašavanja ta dva okvira kroz tekuće projekte.

"Okvir koji sada razvijate ima zajednicke principe sa evropskim okvirom kvalifikacija. CIlj projekta je da šsto bolje približi svima koji se bave obrazovanjem, naukom, zaposljavanjem i ekonomijom, kao i da shvate važnost i potencijal NOK, koji treba da omogući veću zapošljivost i kvalitetno obucenu radnu snagu", rekao je Davenport i zaključio da je NOK jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja potencijalnih investitora o tome gde da ulože svoj novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: