Hrastu dići spomenik, a kalem zasadite

Hrast u Savincu kod Gornjeg Milanovca koji je star više od 600 godina ipak će biti posečen kako bi se nastavila gradnja trase na Koridoru 11.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 24.06.2015.

19:17

Default images
Foto: Tanjug

Ovakvu odluku donelo je Ministarstvo saobraćaja koje je obavestilo azerbejdžanskog investitora da neće biti izmeštanja trase na auto/putu Ljig-Preljina, koju je tražilo lokalno stanovništvo i brojna ekološka udruženja.

Oni su naime smatrali da ovo drvo treba sačuvati jer se radi o svetom stablu iz vremena Turaka i da bi svaka ruka koja posegne za njim navukla na sebe prokletstvo. Pređašnji ministar Velimir Ilić je obećao da će se izgradnjom zaobilaznice hrast zaštititi.

"Smatram da treba da se posadi novi hrast na drugom mestu i da se na njega nakalemi stari. Taj hrast treba obeležiti pločicom da bi se za pokoljenja sačuvao spomenik. Treba da se zna da i ako bi se gradila obilaznice, hrast se ne bi sačuvao jer bi se prilikom izvođenja radova promenila prirodna sredina hrasta i on bi počeo da se suši", kaže za “Blic” biolog iz Petnice Vigor Majić.

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, kaže za @Blic” da je ovakva odluka doneta u skladu sa strukom, a ne legendom.

"Ministarstvo je obavestilo investitora da je neophodno da se radovi nastave i izvode u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom", kaže Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: