Poreznici beže kod privatnika

Posao u državnoj službi je omiljen godinama među građanima Srbije ali ima ustanova kojima je teško da zadrže kadar

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.06.2015.

14:09

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Nedostatak stručnog kadra, inspektori koji su zašli u šestu deceniju života, male plate, nedovoljan broj kontrolora na terenu - najveći su problemi zbog kojih u Poreskoj upravi sa nestrpljenjem iščekuju najavljenu reformu ove institucije.

Iako iz ugla građana posao u državnoj službi deluje veoma privlačno, izgleda da to nije slučaj kada su u pitanju poreski inspektori. Dragana Marković, v. d. direktora Poreske uprave, je nedavno, na "Samitu guvernera" u Bečićima, istakla da će toj službi, koja ima oko 6.500 zaposlenih, biti potrebni mladi, stručni ljudi, ali da takve nije lako zadržati.

Imamo mnogo kadrovskih problema. U toku je obuka 350 inspektora poreske kontrole, ali će biti problem kako ih obavezati da ostanu u službi - rekla je Markovićeva. - Zato razmatramo mogućnost da sa onima koji odluče da rade u ovoj ustanovi pre obuke potpišemo obavezujuće ugovore da će određeno vreme morati da provedu u PU.

Mladi sa završenim fakultetom, koji "pokupe" znanje u Poreskoj, ne ostaju rado u ovoj ustanovi. Uglavnom se trude da ono što su naučili unovče kao poreski savetnici u domaćim i stranim kompanijama. Ove firme plaćaju im mnogo više nego država, kod koje je, prema nezvaničnim informacijama, prosečna plata poreskog inspektora oko 46.000 dinara.

Da je neophodno temeljno izmeniti neracionalnu organizacionu strukturu Poreske uprave i unaprediti ljudske kapacitete ukazao je nedavno i Fiskalni savet.

U Fiskalnom savetu tvrde da trenutni sistem određivanja zarada poreskih inspektora i činovnika nije dovoljno podsticajan. Oni kažu da postoji potreba da se napravi razlika u zaradama poreskih inspektora koji se bave obveznicima s velikim poreskim potencijalom naspram onih koji obavljaju slične ili identične poslove s obveznicima skromnog poreskog potencijala.

- Nivo zarada zaposlenih u poreskoj administraciji, naročito nivo zarada kod iskusnih inspektora i višeg rukovodstva, nije konkurentan u odnosu na uslove koje iskusnim poreskim stručnjacima može da pruži privatni sektor - upozoravaju u Fiskalnom savetu. - Otuda je ove nedostatke potrebno adresirati u okviru racionalizacije organizacione strukture Poreske uprave i u okviru predstojećih reformi platnih razreda čitavog državnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: