"Budućnost za sve, pa i nas je IT"

Vlada Srbije mora da napravi efikasniju i jeftiniju državnu upravu, ocenio je ministar finansija Dušan Vujović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2015.

11:17

Default images
Foto: Tanjug/AP

Državna uprava mora biti sa manje zaposlenih, rekao je on i dodao da Vlada morad u narednih tri do pet godina restruktuirati javna preduzeća, investirati u ljudski kapital i reši problem nenaplativih kredita, za šta joj biti potrebna podrška međunarodnih finansijskih institucija,

Jedan od ključnih strukturnih ciljeva vlade je, prema njegovim rečima, reformisanje samog državnog aparata, jer kao što je privatni sektor prošao kroz teška vremena, propuštajući da se prilagodi promenjenim okolnostima, tako je država bila poslodavac doživljen kao poslednje utočište.

"Drzavne plate su, generalno gledano, veće nego u privatnom sektoru, a mi želimo da uvedemo efikasniju vladu, koja će pružiti kvalitetnije usluge, po znatno nizim cenama, sa manje ljudi", rekao je Vujović na "Oslo forumu", za norveške privrednike, gde učestvuje zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vlada želi da reši status državnih preduzeća, za razliku od javnih preduzeća, koja se bave proizvodnjom gasa, struje, putevima, vodosnabdevanjem, železnicom, to je druga velika grupa naših problema, objasnio je srpski ministar.

"Polovina našeg deficita na početku globalne krize poticala je od tereta gubitaka koji su stvarale elektroprivreda, gasni sektor… Mi želimo da rešimo problem tih kompanija. Dobro smo krenuli s tim, ali nam je potrebno još vremena", kazao je Vujović i najavio da će vlada pozvati Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da podrže restrukturiranje javnih preduzeća na tri do pet godina politikom razvojnih zajmova za restrukturiranje EPS-a, Železnice i drugih javnih preduzeća.

Vlada Srbije želi da omogući kvalitetno obrazovanje i kvalitetno poslovno okruzenje, ali je jedan od problema fizički kapital jer u zemlji ima mnogo nedovršenih projekata, ukljucujući one u modernim tehnologijama, u obezbeđivanju investicija u komunikacijama, zeleznickom saobracaju, putevima…

Srbiji nedostaju investicije u ljudski kapital, jer se naša zemlja u pojedinim oblastima već pokazala kao veoma dobar izvor konkurentne radne snage, pre svega u IT sektoru, naveo je Vujović i napomenuo da kompanija NCR, koju je delegacija Vlade Srbije nedavno posetila u SAD, ima više od hiljadu zaposlenih u Srbiji koji obezbeđuju vrhunske usluge.

Vujović je preneo da su članovi Vlade Srbije jutros u Oslu razgovarali sa predstavnicima sindikata iz IT industrije, koja učestvuje sa 60 odsto u BDP-u i sa više od 70 procenata radnih mesta u sektoru usluga u Norveškoj.

"To je budućnost za sve zemlje, uključujući i Srbiju. Telenor je jedan od primera gde zapošljavamo vrhunsku radnu snagu, to je oblast u kojoj vidimo mogućnost širenja, gde možemo da učinimo mnogo više da naši kadrovi budu na nivou evropskih standarda, da budu konkurentni, a to je i ključ uspeha za globalnu ekonomiju", ocenio je Vujović.

Ministar je takođe ukazao i na problem nenaplativih kredita u Srbiji, navodeći da se taj procenat sada kreće između 22 i 25 odsto od svih odobrenih zajmova, najavljujući da će se u saradnji sa vodećim stručnjacima MMF-a, Svetske banke i drugih međuanrodnih finansijskih institucija tražiti rešenje da se taj procenat svede na minimum.

"Planiramo da privučemo najbolje investiture koji ce se udruziti sa MMF-om, Svetskom bankom, Narodnom bankom Srbije i Ministarstvom finansija u resavanju tog problema", najavio je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: