Plene cipele da naplate porez

Na listi imovine kojoj se, na ovaj način, traži novi vlasnik, najčešće su vozila, mada ima i voća i povrća, hrane, ženskih, muških i dečjih cipela, pića...

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 17.06.2015.

12:12

Default images
Foto: Thinkstock.com, ilustracija

Dug srpskih privrednika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa premašio je 700 milijardi dinara.

Od toga je nenaplativo više od 60 odsto, jer se dužnici nalaze u procesu stečaja, privatizacije, pa i restrukturiranja, što ih sve zakonski štiti od prinudne naplate. Oni preostali mogu da računaju, osim na blokadu računa u bankama, i na plenidbu imovine, ali samo one neopterećene hipotekama i zalogama u korist nekog drugog poverioca.

Na listi imovine kojoj se, na ovaj način, traži novi vlasnik, najčešće su vozila, mada ima i voća i povrća, hrane, ženskih, muških i dečjih cipela, flaširanog pića, njiva, voćnjaka, automata za toplo-hladnu vodu, ali i "superuništivača komaraca", kao i "supertankih elektronskih uređaja za uništavanje letećih insekata".

Pokretne stvari, u prvoj prodaji, ne mogu da idu ispod 60 odsto od početne cene. Već sledećom prodajom cena se spušta na 30 odsto od početne. Tako se "mercedes benc A180" iz 2005. godine može pazariti za 60 odsto od procenjenih 576.465 dinara, što iznosi 345.879 dinara, odnosno manje od 3.000 evra. Ako još kupca na prvoj licitaciji ne bude, cena će se sledeći put "srozati" na 1.500 evra...

Interesantan je bio oglas o prodaji 1.431 komada "superuništivača komaraca" po ceni od 939,17 dinara, kao i 1.175 automata za toplo-hladnu vodu po pojedinačnoj ceni od 10.650 dinara. Da li je Poreska uprava u budžet inkasirala ukupno 858.572,59 dinara od ove prodaje, ili svega trećinu ove cene, nepoznanica je. Postoji, doduše, i treća mogućnost, da se izlicitira veća cena od ponuđene, ukoliko ima više učesnika željnih da postanu vlasnici ponuđenih predmeta...

Sve zaplenjene pokretne stvari prodaju se po principu "viđeno-kupljeno", i ne podležu bilo kakvim reklamacijama.

Kada je reč o nepokretnostima koje Poreska uprava prinudno prodaje ne bi li se namirila od dužnika, kod njih cena ne sme da ide ispod 75 odsto. Tako se u Valjevu nudi njiva pete klase, od nepunih pet ari, za 464.200 dinara, ali i voćnjak druge klase od 7,5 ari za 730.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: