NIS modernizovao autopunilište u Pančevu

Kompanija NIS je u okviru modernizacije Rafinerije nafte Pančevo (RNP) završila modernizaciju autopunilišta a ta investicija vredna je gotovo dva miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.06.2015.

15:58

Default images
Foto: NIS

U sklopu obavljenih radova instaliran je ekološki najbezbedniji način utovara derivata u autocisterne, saopštio je NIS.

Do kraja godine pristupiće se nastavku realizacije projekta Duboka prerada, što je druga faza modernizacije preradjivačkog kompleksa, čime će RNP postati još konkurentnija, navedeno je u saopštenju.

Od početka godine su realizovane četiri investicije u vrednosti većoj od devet miliona evra.

U okviru započetih aktivnosti u poslednjoj fazi modernizacije autopunilišta, planira se potpuna zamena upravljačkog sistema, kao i niz tehničkih unapredjenja, koje će još više poboljšati tehničku sigurnost i ekološku bezbednost.

Značajna je i ekološka investicija u rafinerijskoj preradi NIS-a vredna preko pet miliona evra a ona se odnosi na zatvoren sistem dreniranja kod procesne opreme.

Suština ovog procesa je u tome da se tečnost (fluid) koja se povremeno ispušta u proizvodnom procesu prikupi u posebne posude i ponovo vrati u proizvodni proces. Zahvaljujući ovom sistemu, emisije zagadjujućih materija u atmosferu u toku normalnog rada postrojenja su u granicama koje su propisane evropskim ekološkim standardima.

Realizacijom programa smanjenja proizvodnje benzina i povećanja produkcije dizela, rafinerijska prerada NIS-a se uspešno uključila u savremene svetske rafinerijske trendove, koji nalažu veću proizvodnju dizel goriva.

Primenom ovog programa, u toku 2015. godine se očekuje proizvodnja od oko 3.500 tona dizela više na mesečnom nivou, a ukupni finansijski efekti svih mera na godišnjem nivou iznose više od pet miliona evra.

Krajem aprila u pančevačkoj rafineriji uspešno je završen projekat zatvorenog sistema uzimanja uzoraka.

Ta investicija vredna gotovo dva miliona evra prvenstveno ima ekološki značaj, jer uzorci koji se uzimaju ne dolaze u dodir sa atmosferom, što je značajan doprinos očuvanju zdrave radne i životne okoline.

Projekat je realizovan za godinu i po dana i čitava rafinerija je pokrivena modernim načinom uzimanja uzoraka.

Na 160 mesta u 24 pogona izgradjeni su paneli u kojima se više puta u toku dana uzimaju uzorci sirovina i proizvoda, čiji se kvalitet potom kontroliše u rafinerijskoj laboratoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: