Kinezi bi na Zlatibor, uz jedan uslov

Kineski privrednici zainteresovani su za razvoj turizma i poljoprivrede na Zlatiboru, ali ističu nedostatak putne infrastrukture.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 13.06.2015.

09:26

Default images
Foto: Thinkstock.com

“Revitalizacija i osposobljavanje aerodroma Ponikve preduslov je za razvoj ovog kraja, kao i izgradnja autoputa kako bi transport proizvoda bio brži” istakla je predsednica Grupacije Ji Hao, Linda Vang.

“Mi Kinezi imamo izreku koja glasi: Gde prođe put, tu prolazi bogadstvo. U konkretnim razgovorima sa rukovodstvima Čajetine i Užica razgovaraćemo prvenstveno o aerodromu i poljoprivrednim i turističkim resursima i mogućoj saradnji u tim oblastima”, rekla je Vang. Ona je istakla da je Zlatibor izuzetna turistička destinacija, koja zimi podseća na švajcarske skijaške centre.

Ministar pravde Nikola Selaković, koji je inicirao posetu delegacije kineskih privrednika Užicu, istakao je da se u delegaciji od 33 privrednika nalaze i oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, prehrambenom i prerađivačkom industrijom i distribucijom hrane u različite delove sveta.

Selaković je kineskoj delagaciji sugerisao i mogućnost turističke saradnje.

“Razgovaraćemo i o uvršćenju turističke ponude Zlatibora u programe kineskih turističkih agencija, sa posebnim akcentom na sportski turizam, jer Zlatibor ima jedan od najboljih uslova za pripreme sportista u ovom delu Evrope”, naglasio je Selaković.

“Čajetina je primer kako i mala opština od manje od 15 hiljada stanovnika može puno da ponudi. Radićemo i ubuduće na lokalnoj infrastrukturi i stvaranju privrednog ambijenta za privlačenje investitora. U realizaciji kapitalnih investicija nedostaje nam autoput i bolja povezanost sa ostatkom Srbije. Tu očekujemo pomoć države”, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: