Niko ne sme da traži stan za posao

Uslovljavanje kandidata "uknjiženom nekretninom" i potpisivanjem garancije za dobro obavljanje posla, nije u skladu sa Zakonom o radu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 12.06.2015.

15:17

Default images
Foto: Freeimages.com

Kako navodi ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja garancije za dobro obavljanje posla uobičajene su u poslovnim odnosima u privredi između privrednih subjekata, a ne u odnosima između poslodavca i zaposlenog

Zakonom o radu propisano je da se od kandidata za zasnivanje radnog odnosa ne može zahtevati davanje podataka o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, kao i dostavljanje isprava ili drugih dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koja se zasniva radni odnos.

Zakon sadrži i odredbe o zaštiti zarade zaposlenog, da poslodavac ne može novčano potraživanje prema zaposlenom naplatiti obustavljanjem od njegove zarade, bez pravosnažne odluke suda ili bez pristanka samog zaposlenog, navodi Ministarstvo rada.

Kompanija "Agro-mil" iz Pojata, prilikom zapošljavanja, tražila je od kandidata da potpiše da je spreman da garantuje za dobro obavljen posao naplativom garancijom, odnosno "uknjiženom nekretninom bez opterećenja", što su i potvrdili jednom dnevnom listu.

Iz Ministarstva rada navode da se do sada nisu sretali sa takvim primerima uslovljavanja kandidata za zapošljavanje i uputili kandidate da se mogu obratiti inspekciji rada, kao i o mogućnosti pokretanja sudskog postupka za naknadu štete zbog diskriminacije pri zapošljavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: