EPS pare od kredita u budžet

Fiskalni savet optužio EPS za nenamensko trošenje para od kredita Svetske banke. Pozajmicu od oko 7 milijardi dinara, uplatili u budžet kao neporeski prihod.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 03.06.2015.

12:42

Default images

Manjak u državnoj kasi u aprilu bio je čak 18 milijardi dinara manji nego prethodnog meseca, a za ovaj dobar rezultat najviše je zaslužna uplata iz EPS od čak sedam milijardi dinara.

Ipak, u Fiskalnom savetu sumnjaju da je EPS podmetnuo - kukavičje jaje, pišu Večernje novosti. Umesto da kredit od Svetske banke iskoriste za kupovinu struje, iz EPS-a su odlučili da novac kao prihod uplate u državni budžet.

Stručnjaci Fiskalnog saveta otvorili su sumnju zbog rekordno visokih neporeskih prihoda koji su u aprilu došli sa adrese našeg najvećeg javnog preduzeća.

"Pitanje je da li je knjiženje uplate EPS kao neporeski prihod u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima", navodi se u mesečnom izveštaju Saveta.

"Naime, potraživanje od EPS nastalo je tako što je država otplaćivala obaveze prema Pariskom klubu poverilaca umesto ovog javnog preduzeća u periodu od 2012. do 2014. godine. Međutim, razduživanje države se tada evidentiralo na računu finansiranja, pa deo rate koji se odnosio na otplatu duga EPS nije bio budžetski rashod, niti je bio uključen u deficit. Samim tim, i sada naplaćeno potraživanje ne treba beležiti kao neporeski prihod, tako da bi doprinos ove uplate smanjenju deficita verovatno trebalo isključiti. Ovako korigovan deficit u aprilu bio bi tek nešto niži od prošlogodišnjeg", navodi Savet .

Drugo pitanje koje Savet postavlja jeste - odakle EPS novac da isplati ove dugove?

"Nije sasvim jasno iz kojih sredstava je EPS izvršio plaćanje, imajući u vidu probleme ove kompanije sa likvidnošću u prethodnom periodu i slab poslovni rezultat u 2014. godini. Činjenica je i da se država nedavno zadužila kod Svetske banke sa ciljem pomoći EPS pri uvozu struje usled smanjenog kapaciteta energetskog sistema. Od ovog kredita je EPS u aprilu povukao oko 90 miliona evra. Smatramo ekonomski neopravdanim ukoliko je deo tih sredstava EPS ponovo uplatio u budžet", dodaje Savet.

EPS u ovoj godini neće u budžet da uplati ni dinar, jer su 2014. godinu završili sa minusom od 32 milijarde dinara ili oko 260 miliona evra. Najveći gubitak je napravljen zbog poplava koje su prošle godine zadesile Srbije i energetskom sistemu države "oduzele" pola milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: