Opštine u Srbiji grcaju u dugovima

Većina opština i gradova duguje milionske iznose privredi i korisnicima. Na spisku poverilaca najviše je putara, građevinara, ali i škola, vrtića.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

17:14

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ova dugovanja, koja smo dobili iz ministarstva finansija, napravljena su u komercijalne svrhe.

Dakle gradovi su skalpali poslove s izvođačima radova za određene projekte a to kasnije nisu izmirivali. U ove dugove nisu uračunati dugovi za gas ili struju pa su, realno, ove brojke i veće.

Šampion u ovoj neslavnoj kategoriji je južna prestonica Srbije - Niš.

“Obaveze grada prema javnim preduzećima datiraju najranije iz 2013, 2014, postigli smo dinamiku u plaćanju”, kaže Zoran Perišić gradonačelnik Niša

Grad ce morati dinamičnije da isplaćuje i struju, jer je u velikom minusu i za električnu energiju.

“Naš ukupni dug prema EPS-u je između 280 i 290 miliona, mi plaćamo javnu rasvetu itd.. tu su sve dugovi nastali deceniju pre nego sam postao gradonačelnik”, kaže Perišić.

A dinamika plaćanja je postignuta jer je podignut kredit. U gradu kažu da bi se relaksirao budžet. Opština Paraćin takođe je u minusu ,oko 60 miliona dinara. Situaciju ne vide kao alarmantnu

“Ako bi Paraćin bio domaćinstvo i imao zaduženje kao što ga ima opština, bili bismo dužni manje od polovine jednomesečne zarade i taj iznos bismo morali da vratimo u naredne 3 godine”, kaže predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Paraćinci su se zadužili uglavnom za izgradnju industrjske zone. Da se domaćinskim poslovanjem, dugovanja, krediti mogu izbeći dokaz je Kraljevo. U gradu na Ibru kažu da koliko prihoduju toliko i troše

“Sve što je bilo i od kapitalnih investicija radili smo ili iz sopstvenog ili iz vladinog budžeta, a za razliku od drugih gradova dobili smo i donaciju vrednu milion evra za most preko Ibra”, kaže gadonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Ministarstvo finansija nema uvid u to koliko opštine duguju toplanama ili elektrodistribuciji. Zato EPS ima podatke o neplaćenim računima pa je tako pre nekoliko meseci Smederevska Palanka ostala u mraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: