Čime bismo platili gas preko Bugarske?

Srbija za sada nema rešenje za 2019. godinu ali se čini da je bliža budućem evropskom gasovodu koji uživa američku podršku.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

16:59

Default images
Foto: Thinkstock.com

Američka organizacija za strateške analize Stratfor objavila je da bi politička podrška Amerike mogla odigrati ključnu ulogu u "ubeđivanju" Srbije da smanji zavisnost od Rusije, ali dodaju da će novac za neophodnu gasnu infrastrukturu verovatno doći iz Evropske unije.

Srbija za sada nema rešenje za 2019. godinu, za kada Rusija najavljuje prekid isporuka gasa preko Ukrajine, ali se čini da je bliža budućem evropskom gasovodu koji uživa američku podršku.

Rukovanje i poljupci između najvećih gubitnika propalog gasovoda Južni tok. Bugarska i Srbija potpisale su protokol koji je uvod u povezivanje gasovoda dve zemlje kojim bi taj energent trebalo da poteče 2019. Ministar energetike Aleksandar Antić nije, međutim, mogao da precizira čiji će gas njime teći do Srbije.

“Interkonekcija sa Bugarskom će biti dvosmerna, i omogućiće našim dvema državama da u slučaju potrebe imamo mogućnosti da se snabdevamo azerbejdžanskim, turkmenistanskim, iranskim ili preko tog terminala katarskim i alžirskim gasom, znači da gas ide preko Bugarske ka Srbiji”, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Srbija sada pokušava da se priključi na jedan od rivalskih gasovoda koji su tek u fazi projekata. Prva opcija je priključenje na ruski gasovod Turski tok ukoliko on uopšte dođe do njenih granica.

“Da li ćemo se mi uključiti u projekat Turski tok ne zavisi od nas. Mi nismo ti koji mogu o tome da odluče i svi aspekti našeg eventualnog uključivanja u taj projekat moraju da budu dodatno razmotreni”, kaže bugarski ministar ekonomije Božidar Lukarski.

Srbiji je u ovom trenutku izvesniji evropski projekat Transjadranskog gasovoda koji svakako stiže do suseda - članica Unije.

“Ta gasna interkonekcija sa Bugarskom otvara nam mogućnost da dođemo u kontakt sa određenim količinama gasa koji idu TAP-om i TANAP-om”, kaže Antić.

Buduća gasna veza sa Bugarskom, međutim, zbog manjeg kapaciteta neće moći da podmiri potrebe srpske privrede ukoliko Rusija 2019. godine zavrne slavinu u Ukrajini. Biće neophodna dodatna ulaganja, za koja Srbija računa na novac iz Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: