Lokal radi kako hoće, država da pripazi

Ključni problemi u upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou pokazuju odsustvo javne odgovornosti, kaže predsednik DRI Radoslav Sretenović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.06.2015.

08:38

Default images
Foto: Thinkstock

On je kazao da su najveći problemi u upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou neefikasno korišćenje javnih sredstava, upravljanje javnom imovinom i nedovoljno poštovanje zakona, propisa i procedura, što jasno ukazuje na odsustvo javne odgovornosti.

Sretenović je na nedavno održanom okruglom stolu "Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou" u Beogradu istakao da postoje nepravilnosti i u oblasti izdavanja poslovnog prostora i da bi država što pre trebalo da obrati pažnju na taj problem, kao i da uradi analizu troškova i koristi svake od opcija za rešavanje ovog problema. On je kazao da je neophodno da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo finansija sastavi uputstvo za procenu imovine kako bi se standardiozovao način procenjivanja različitih vidova nefinansijske imovine i kako bi imovina bila potpuno identifikovana i evidentirana u poslovnim knjigama lokalnih vlasti.

Sretenović je rekao i da je potrebno regulisati pitanje plata za izabrana, imenovana, postavljena i zaposlenih u gradskim opštinama, ističući da to pitanje nije regulisano na jasan način u sadašnjim propisima.

DRI preporučuje uspostavljanje organizacione jedinice u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koja bi bila zadužena za analizu revizorskih izveštaja i izvlačenja zaljučaka koji bi koristili donosiocima odluka u procesu reforme čitavog javnog sektora.

On je naglasio važnost uspostavljanja i funkcionisanja interne finansijske kontrole. "Slika na terenu je takva da smo za internu reviziju utvrdili da u većini slučajeva nije obavljala poslove iz svoje nadležnsti ili da kod brojnih revidiranih subjekata nije ni uspostavljena", naveo je Sretenović.

Ponovivši da "situacija na terenu nije ni idelana, ni sjajna", Sretenović je kazao da ako budemo jačali sistem finansijskog upravljanja, kontrolu i internu reviziju, stvoriće se osnovni preduslov za racionalnije korišćenje budžetskih sredstava.

On je rekao da je zbog nepošovanja pojedinih odredbi Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o lokalnoj samoupravi , Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, Zakona o računovodstvu i reviziji i Uredbe o budžetskom računovodstvu DRI prinuđena da nadležnim prekršajnim sudovima odnosno tužilastsvima podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, prijave za privredni prestup ili krivične prijave.

On je rekao da je DRI u okviru projekta "Unapređenje upravljanja javnim fianansijama na lokalnom nivou" koj i sprovodi u saradnji sa UNDP (Program UN za razvoj) i SKGO pokušala da pomogne pomogne u identifikovanju i rešavanju problema.

Održano je15 okruglih stolova i radionica a prisustvovalo je više od 300 učesnika, predstavnika 171 vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: