"Armija socijalnih slučajeva na vidiku"

Da li novac dobijen od socijalnih paketa i otpremnina može poslužiti radnicima koji ostaju bez posla kao zalog za neko novo radno mesto i bolju budućnost?

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

16:15

Default images
Foto: Freeimages.com

Zlata Zec iz sindikata "Nezavisnost" kaže da su otmpremnine male, a radnici nepripremljeni za tržište i poslovnu klimu s kojima će se suočiti.

"Retko ko je od otpremnine i tako malog kredita počeo novi posao. Osim toga poslovno okruženje koje se nalazi u našoj zemlji ne obećava i to bi možda nažalost bila i bačena sredstva, jer vi vidite da se svaki dan zatvara sve više radnji koje su već otvorene. Dakle, nema perspektive i povoljnog privrednog okruženja za male privrednike", navodi ona.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da novčani iznos koji je ponuđen radnicima nije dovoljan da bi se započeo novi biznis i obezbedila egzistencija.

"Dakle, sa tih 350.000 dinara koje će dobiti, pa i sa nekim kreditom koji bi dobili, ovi radnici apsolutno više nisu u stanju, ni finansijski ni po godinama koje imaju da započnu neke nove biznise", kaže Savićeva.

Novac od otpremnina će se brzo potrošiti, a onda će se državni socijalni fondovi naći pod ogromnim pritiskom, poručuje predsednica asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

"To će trajati taman toliko, dok ne plate zaostale račune, dok ne vrate sve ono što su pozajmili od rođaka i prijatelja, jer nažalost u tim preduzećima, zarade su kasnile. Dakle, sve u svemu, mi ćemo veoma brzo kada se to malo para potroši imati jednu armiju socijalnih slučajeva", dodaje ona.

Većina ljudi koja je radila u državnom sektoru čak i da želi da započne sopstveni biznis, prethodno bi morali da se dodatno obuče, jer tokom svog radnog veka nisu bili pripremani za takve mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: