Rajfajzen: BG na vodi diže BDP

Sporazum o ulaganju između Vlade Srbije i kompanije "Igl Hils" o projektu Beograd na vodi, vrednom 3,5 milijardi evra, moze doprineti nultom rastu BDP-a zemlje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2015.

15:36

Default images
Foto: Thinkstock.com

Uprkos tome što je reforma javnog sektora glavni ograničavajući faktor za ekonomski oporavak Srbije, domaćoj privredi će pogodovati aktuelno popuštanje monetarne politike, niske cene energenata na svetskim tržištima i oporavak privrede evrozone, koja je ključni spoljnotrgovinski partner zemlje, ocenjuju analitičari Rajfajzen banke.

"Takođe, nedavno potpisani sporazum o zajedničkom ulaganju između Vlade Srbije i kompanije 'Igl Hils' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o razvojnom projektu Beograd na vodi, vrednom 3,5 milijardi evra, moze doprineti nultom rastu BDP-a zemlje", navode finansijski stručnjaci Rajfajzena u analizi domaćih ekonomskih statističkih podataka objavljenih danas.

Posle realnog rasta BDP-a od 0,2 odsto u poslednjem kvartalu 2014.godine u odnosu na prethodno tromesečje, privredni rast Srbije je u prvom kvartalu ove godine ponovo ušao u negativnu zonu, i prema desezoniranim podacima manji je 0,4 odsto nego u prethodna tri meseca.

Na godišnjem nivou, pad BDP-a od 1,8 odsto u prvom kvartalu ove godine je nepromenjen u odnosu na prethodno tromesečje, a glavnu kočnicu za ekonomski oporavak i dalje predstavlja sprovođenje mera štednje, zahvaljujući kojima je javna potrošnja smanjena za 3,5 procenata međugodišnje, navodi se u analizi.

Ipak, dašak optimizma ulivaju podaci o izvozu, uvozu i investicijama, ukazuju analitičari Rajfajzena, predočavajući da je u prvom kvartalu rast izvoza ponovo ubrzao za 9,7 odsto na godišnjem nivou, uglavnom zahvaljujući izvozu hrane, duvana, gvožđa, čelika, industrijskih mašina generalno i u izvesnoj meri izvozu Fijatovih vozila.

Rast izvoza je, međutim, podbacio u odnosu na prošlogodišnje prvo tromesečje kada je iznosio 18,1 odsto međugodišnje.

Još više ohrabruje signal o oporavku uvoza svih vrsta mašina (+11,0 odsto na godišnjem nivou), što će se na kraju odraziti na nov investicioni ciklus koji je neophodan za ekonomski uzlet, dodaju iz Rajfajzena.

"Pored toga, investicije u stalna sredstva, koje su skočile 4,4 odsto međugodišnje, drugi put zaredom, imaju pozitivno kretanje posle trenda opadanja tokom niza kvartala, što će po našem mišljenju biti značajna podrška ekonomskom opravku na srednji rok", navode stručnjaci ove banke.

Prema njihovom mišljenju, pozitivno iznenađenje predstavlja i podatak o privatnoj potrošnji čija je stopa pada prepolovljena na 0,6 odsto na godišnjem nivou, posle smanjenja od 1,2 odsto u poslednjem tromesečju 2014.

Kako dodaju, sektorska struktura BDP-a ukazuje i na to da je usporio tempo pada posebno u prerađivačkoj industriji, rudarstvu, proizvodnji električne energije i snabdevanju vodom, kao trgovini na malo i veliko i tržištu nekretnina, u kojima je zabeležen pad od po 0,4 odsto.

"Niže cene energije i jača spoljna tražnja, na šta utiče ekonomski oporavak EU, podstakao je MMF i Narodnu banku Srbije da revidiraju prognozu rasta BDP-a Srbije sa minus 0,5 odsto na nula procenata u 2015. godini", navode analitičari Rajfajzena I podsećaju da su oni takvu prognozu dali još u avgustu 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: