Ko se to petlja u Fererove lešnike

Osim radova na kupljenih 700 hektara, italijanski investitori imaće priliku da prate nastavak rašomonijade oko rukovođenja neprodatim delom nekada ugledne firme

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

15:24

Default images
Foto: Thinkstock.com

Nakon što je Ferero preko afilijacije "Agriser“ za 7,95 miliona evra kupio deo imovine poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić“ u istoimenom selu somborskog gradskog područja, sva je prilika da će, osim radova na netom kupljenih 700 hektara, italijanski investitori imati nezahvalnu priliku da prate nastavak prave rašomonijade oko rukovođenja neprodatim delom nekadašnje ugledne firme.

Naime, novi nemir u "Aleksi Šantiću“ a. d., oličen u pravoj pobuni njegovih radnika, izazvala je odluka Republičke agencije za privatizaciju da smeni Bord direktora u sastavu Aleksandar Marotić, Vladimir Sabadoš i Branislav Leković, odnosno tim koji je uspešno i završio ceo posao prodaje dela imovine italijanskom gigantu., piše novosadski Dnevnik.

Predstavnici radnika, okupljeni oko Samostalnog sindikata, ogorčeni su, kako kaže njihov predsednik Aleksandar Petković, na činjenicu da bi Marotića, Sabadoša i Lekovića na mestima članova Borda direktora trebalo da zamene Nikola Pajić, Miroslav Blagojević i Đorđe Zorić, ljudi koje je država već jednom pokušala da instalira na ta mesta, ali se od toga odustalo nakon višemesečne radničke pobune, odnosno fizičkog sprečavanja njihovog ulaska u prostorije firme.

"Radnici okupljeni oko sindikata su spremni da učine sve kao i prošli put, odnosno da onemoguće ulazak u firmu ljudima koje Agencija želi da nametne za direktore", rezolutan je, u ime svojih kolega, Petković. – Te ljude znamo od prošlog puta, s njima nismo imali nikakav kontakt, nikakve saradnje, oni su nam prošli put naneli štetu i radili protiv interesa firme.

Radnici "Alekse Šantića“ tvrde da se radi o političkim igrama u pokušaju da se neko domogne 300 miliona dinara, koliko bi, po njihovim informacijama, trebalo da završi na računu "Alekse Šantića“ a. d. od prodaje 700 hektara koji će "Agriseru“ služiti za zasade lešnika, odnosno najveću plantažu takve vrste u ovom delu Evrope.

Pajić, Blagojević i Zorić su svojevremeno, u julu 2013. godine, na jednoj od sednica Skupštine akcionara već bili postavljeni u Bord direktora, ali su zaposleni osporili legalnost skupštinskog zasedanja koje je dovelo do toga da Nikola Pajić bude izabran za predsednika Borda, a Zorić za generalnog direktora, i podneli tužbu Privrednom sudu u Somboru.

Sve to je uzrokovalo da je "Aleksa Šantić“ gotovo deset meseci imao dva borda direktora, od kojih jedan nije mogao ni da uđe u prostorije firme. Krajem februara ove godine Privredni sud je doneo odluku kojom se usvaja stav radnika i postavljanje trija Pajić–Blagojević–Zorić proglašava ništavnim, a pošto će zastupnica državnog kapitala Snežana Višekrunić postupiti po nalogu Ministarstva privrede i sazvati Skupštinu, na kojoj bi trebalo sprovesti najnoviju odluku o promeni članova Borda direktora, jasno je da će se nesporazumi u tom preduzeću nastaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: