Srbija ima talentovane IT inženjere

"IDG Connect", deo najveće svetske medijske kuće o tehnologijama objavio je priču o Srbiji i Razvojnom Centru kompanije Majkrosoft u našoj zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

15:03

Default images
Foto: Thinkstock.com

U razgovoru sa Draganom Tomićem, direktorom "Microsoft Razvojnog centra", "IDG Connect" otkriva zašto je baš Srbija odabrana za jedinu destinaciju u Jugoistočnoj Evropi za osnivanje centra u kojem srpski inženjeri razvijaju softvere i aplikacije koje koriste milioni ljudi širom sveta.

Portal navodi da "Zaposleni u Microsoft razvojnom centru u Srbiji slave 10 godina od njegovog osnivanja, ali je malo verovatno, sem ukoliko niste iz Srbije, da ste znali da jedna od najvećih svetskih softverskih kompanija tamo ima značajno prisustvo."

Dragan Tomić, objašnjava postojanje Centra kao neobičnu, modernu verziju dijaspore sa srpskim "Microsoft" inženjerima, koji su se vratili iz Sjedinjenih Država, i dobili dozvolu da nastave rad u svojoj domovini. Iako nije ni na jednoj od mapa tehnoloških centara, prema rečima Dragana Tomića, osnovni razlog za otvaranje ovakvog centra baš u Srbiji je talenat.

-Obično je reč o akviziciji, ili već postoji veliko tržište, ili stotine godina istorije i izvrsnosti, što prouzrokuje da se novi istraživački centar pojavi na nekom mestu. Kada smo mi bili u pitanju – reč je o talentu. Mi imamo najveći broj pobednika na Međunarodnoj Olimpijadi iz informatike, matematike i fizike za nadarene učenike po glavi stanovnika. Nigde drugde nećete to naći takvu koncetraciju izvrsnosti.

Jedan od najpoznatijih projekata na kojima je srpski Centar radio je i "Translator" za "Windows" mobilne telefone. "Translator" je potekao od šireg projekta poznatijeg kao "Computer Vision", u kojem su srpski stručnjaci takođe imali vodeću ulogu, i koji je namenjen prepoznavanju slika, video-sadržaja, i objekata.

Srpski stručnjaci pomažu u razvoju "Microsoft Azure"-a, a SQL Server mehanizam baze podataka je delom napravljen u Srbiji.

- Mehanizam SQL Servera je kao BMW motor, i jedna trećina svakog tog motora je izgrađena ovde – to je ekvivalent o kojem govorimo - rekao je Tomić i dodao:

- Mi ostajemo duže na poslu, radimo više, isporučujemo više. Sarađujemo sa akademskom zajednicom, imamo programe za stažiranje, i radimo na razvoju tih mladih ljudi. Mi smo primer šta zemlja sve može da postigne.

Tomić navodi da Srbija po broju stanovnika može da se uporedi sa Izraelom, ali zaostaje za tom zemljom u pogledu definisanja tehnologije kao ekonomske sile. Srbiji je potrebno više inženjera, kaže Tomić, i podrška koju Vlada pruža "Microsoft"-u navodi ga da bude optimističan u pogledu poboljšanja situacije ’odliva mozgova’ u druge zemlje, posebno SAD.

- Mi u "Microsoft" razvojnom centru iskreno verujemo da Srbija može da postigne više i na evropskoj i na globalnoj sceni. Naš cilj je da posao i projekte izvršavamo vrhunski, kako bi se tokom narednih dekada transformisala slika o našoj zemlji, kao i uticaj koji ona može imati. Kada sam odlučivao da li da se vratim u Srbiju i pridružim Razvojnom Centru, nisam video samo malu grupu inženjera koja radi na interesantnim izazovima. Video sam priliku da ispričam našu priču, i da na taj način pomognem ljudima da vide da Srbija može da radi na svetskoj sceni kao mnoge druge razvijene zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: