Kirbi: Nećete trpeti posledice zbog gasa

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da ne očekuje da će Srbija snositi posledice zbog odluke da se okrene snabdevanju američkim gasom.

Srbija

Izvor: Blic

Subota, 30.05.2015.

10:33

Default images
Foto: Tanjug

"Ne očekujem tako nešto. Srbija treba da ima gas iz svih mogućih inostranih izvora koji su dostupni, ali i domaćih. To podrazumeva Azerbejdžan ako je moguće, takođe i Rusiju, a u perspektivi možda i severnu Afriku", rekao je Kirbi za današnji "Blic".

On je istakao da je za Srbiju dobro da se diversifikuje. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, govoreći o spremnosti za diversifikaciju gasnih izvora, da radi u interesu građana Srbije, a ne bilo koje velike sile.

"Zakleo sam se na Ustav Srbije, pred srpskom zastavom i odgovaram građanima Srbije, a ne bilo kojoj drugoj velikoj sili", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

"Mi smo spremni da prihvatimo gas od Rusa, samo mi recite odakle stiže taj gas? Da li preko Turske i Grčke i ko nam to garantuje, ili stiže preko Bugarske jer očigledno da preko Beregova neće da stiže", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija iz Azerbejdžana može da dobije 300 ili 400 miliona kubnih metara gasa, što nije dovoljno za fabrike i stanovništvo, a da bi gas sa Krka bio tri puta skuplji.

Ponovio je da je njegov posao da učini sve kako bi u budućnosti postojala mogućnost izbora i sigurnog snadbevanja gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: