Vučić: Ne okrećemo leđa Rusiji

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće uništiti svoje prijateljstvo sa Rusijom i da ne pravi nikakve zaokrete u spoljnoj politici.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 30.05.2015.

09:53

Default images
Foto: Tanjug

"Srbija neće uništiti svoje prijateljstvo ni s Rusijom, ni sa Amerikom. Ne pravi nikakve zaokrete u svojoj orijentaciji. Vodimo odgovornu politiku, štiteći nacionalne interese i gledajući isključivo svoju kuću", kazao je Vučić za "Večernje novosti", govoreći o navodima da Srbija pregovorima o gasu sa Azarbejdžanom "okreće leđa" Rusiji.

On je ponovio da Srbija mora da se snabdeva gasom iz više izvora, jer će ruski gas, koji dolazi preko Ukrajine, prestati da se isporučuje Srbiji 2019. godine.

"Zato je moj posao da učinim sve kako bi u budućnosti postojala mogućnost izbora i sigurnog snabdevanja gasom. To nema nikakve veze ni sa geostrateškim odlukama, niti sa našom spoljnom politikom,već sa opstankom države", kazao je Vučić.

Premijer je u četvrtak, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa nemačkim ministrom Gerdom Milerom, kazao da će Srbija razgovarati i sa SAD snabdevanju gasom, jer je gas iz Azarbejdžana skup i nedovoljan, a ruski neće moći da stigne u Srbiju ako to posle 2019. ne odobri Evropska unija.

Mihajlovićeva: Srbija da se osloni i na Zapad i na Rusiju

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija u snabdevanju gasom treba da se osloni i na Zapad i na Rusiju.

"Izgradnja Niš-Dimitrovgrada je dobra i velika je greška što to nismo radili ranije, jer diversifikacija ruta i dobavljača ne sme biti jeres kao što je bilo u Srbiji ranije. Izgubili smo na gasnoj stabilnosti, izgubili smo puno novca zato što to nismo radili", kaže Mihajlović za "Danas".

Ona je ukazala da je premijer Aleksandar Vučić svestan koliko je važno obezbediti gasnu stabilnost zemlje.

Beogradski dnevnik navodi da će smanjenje energetske, ali verovatno i političke zavisnosti od Rusije biti jedna od glavnih tema premijera Srbije Aleksanadra Vučića tokom njegove zvanične posete SAD, gde putuje 1. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: