NS: Direktori javnih preduzeća nekvalifikovani

Izbor novih direktora sedam javnih preduzeća u Novom Sadu karakterističan je po tome da su ove funkcije pripale manje kvalifikovanim kandidatima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

16:33

Default images
Foto: Freeimages

Inače, u svih sedam preduzeća izabrani su dosadašnji direktori, koji su do sada bili vršioci dužnosti.

Ako se kandidujete za direktora javnog preduzeća, vaša titula magistra ili doktora vrlo lako može da bude veliki minus i da vas na konkursu pobedi kandidat nižeg obrazovanja.

To je iskusio Goran Radojev, inače član DS. Kao magistar matematike, konkurisao je za direktora novosadskog Vodovoda i kanalizacije.

"Kada sam video da je statut vodovoda promenjen i da je dopunjen mogućnošću da može da se kandiduje i matematičar, što je zaista besmisleno s obzirom na struku. Pošto je v.d. direktora bio moj bivši student kome sam držao vežbe, onda je moja želja bila da pokažem zaista ono što svi znaju, da su svi ovi konkursi najobičnija farsa", naveo je Radojev.

Statut je prvi put menjan kako bi za direktora mogao da bude izabran jedan istoričar. Sada Vodovodom upravlja matematičar.

Od direktora Vodovoda i kanalizacije nismo uspeli da dobijemo izjavu jer je, kako su nam objasnili u tom preduzeću, “direktor prezauzet"

Ni gradonačelnik Novog Sada nije zadovoljan činjenicom da se obični građani ne javljaju na konkurse, već isključivo stranačke ličnosti.

"A da li su najbolji, nisu, to će vreme pokazati, zaista. I dalje je jak uticaj politike u komunalnom sistemu", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

"Ja bih sve dao da sam mogao da utičem da taj omiljeni član DS, za mene omiljeni član, preuzme upravljanje Vodovodom i kanalizacijom. Pa, to bi za mene bila revolucija, da ceo taj koncept koji nije mogao da se primeni od 2008. do 2012. da vidimo kako bi se to sad radilo", naglasio je on.

I na konkursu u GSP-u doktor tehničkih nauka i profesor FTN, inače nestranačka ličnost, Ilija Tanackov dobio je manje bodova od diplomiranog ekonomiste, dosadašnjeg v.d. direktora GSP Milana Stanivukovića, kadra SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: