Rusi Srbiji: Ne smeta nam što biste TAP

Moguće učešće Srbije u projektu Transjadranskog gasovoda (TAP) neće značiti odustajanje od saradnje sa Rusijom u oblasti snabdevanja energijom, kaže Čizov.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

16:42

Default images
Foto: Beta/AP

"Nema ničeg čudnog u tome što zemlje jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju, kao i Makedoniju, sudeći po nedavnim izjavama, traže alternativne varijante koje su u njihovom interesu. To ne znači da one odustaju od realizacije zajedničkih projekata sa nama", kazao je rekao je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji (EU) Vladimir Čižov.

Prema njegovim rečima, učešće Rusije moguće je i u Transajdranskom gasovodu, prenele su Ria novosti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ovih dana je izjavio da je Srbija spremna da diverzifikuje izvore snabdevanja gasom, konkretno, priključivanjem na gasovod iz Azerbejdžana, podseća ruska agencija.

SAD podržava izgradnju Transjadranskog gasovoda projektovanog za transport prirodnog gasa iz Kaspijskog regiona i Bliskog istoka u zapadnu Evropu. Dužina gasovoda koji bi trebalo da prolazi kroz Grčku, Albaniju, Jadransko more do Italije, je 871 kilometar, a maksimalna propusna moć 10 milijardi kubnih metara godišnje.

Rusija je početkom decembra odustala od projekta gasovod Južni tok, koji je trebalo da po dnu Crnog mora i preko Bugarske dostavlja gorivo pojedinim balkanskim zemljama, Mađarskoj, Austriji i Italiji, objansivši to nekonstruktivnom pozicijom EU.

Kao zamena, odlučeno je da se gradi gasovod kroz Tursku, a da se na granici s Grčkom napravi gasno čvorište za južnoevropske potrošače. Stav Evropske unije u mogućem priključenju Makedonije na Turski tok treba uzeti u obzir, smatra Čižov.

"To će biti predmet dijaloga između vlade Makedonije i Evropske komisije. Verujem da je to pitanje zdravog razuma, zemlja je izabrala put ka pridruživanju Evropskoj uniji, naravno da stav EU ne može da ignoriše", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, učešće Makedonije u ruskom projektu treba da bude predmet pregovora s Evropskom unijom.

Ranije je makedonski premijer Nikola Gruevski izjavi da je Makedonija spremna da se priključi izgradnji priključka na gasovod Turski tok, tek kada se EU i Rusija dogovore o tom projektu.

Rusija i Grčka trenutno razrađuju memorandum o izgradnji gasovoda od grčko-turske granice, kojim bi gas iz Turskog toka išao dalje u Evropu. Pretpostavlja se da će grčki krak gasovoda ići do granice s Makedonijom.

Čižov je izrazio uverenje da projekat ruskog gasovoda Turski tok ima dobre šanse da postane jedan od glavnih snabdevača Južne Evrope gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: