Ako nema posla, šta ćemo na KiM?

Vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević izjavio je da svakako postoji interesovanje privrede da se širi na Kosovo i Metohiju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

14:28

Default images
Foto: Thinkstock.com, ilustracija

Matijević je poručio da će privrednici ulagati na tom području samo ukoliko imaju interes i da ih u suprotnom na to nikakvi propisi neće naterati.

Opredeljenje privrednika da ulažu na Kosovo i Metohiju postoji, a od Vlade Srbije zavisi kolike će dati subvencije kako bi podstakla "invaziju" privrednika, poručuje Matijević.

Smatra da je kontraproduktivno davati subvencije od 9.000 evra po radnom mestu, podsećajući na ranije takve slučajeve, kada je zaposleno nekoliko hiljada radnika, ali koji nisu ništa radili.

"Meni bi najlakše bilo otići na Kosovo i Metohiju, iznajmiti halu i zaposliti 7.000 lažnih radnika i dobiti subvenciju 10.000 evra po radniku. To su radile mnoge kompanije, ali najbitnije je pratiti ukupan prihod i dobit u 10 godina i onda subvencionisati tog privrednika koji ide tamo", rekao je Matijević.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ranije danas privrednike da ulažu na Kosovu i Metohiji i poručio da će država Srbija dati značajne pogodnosti kad je reč o porezima i doprinosima za sve one koji invesitraju u taj deo Srbije.

Vučić je na okruglom stolu "Region uspeha" u Palati Srbija privrednike pozvao da otvaraju "ćerke firme" na Kosovu I Metohiji u srskim, ali I u albanskim sredinama I naveo da će se u naredna tri meseca naći najbolja rešenja za uspešno investiranje.

On je pozvao privrednike da u tom periodu iznesu svoje konkretne predloge.

Okrugli sto, koji organizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije, okupio je predstavnike vlade, privremenih institucija samouprave u Prištini, akademske zajednice, relevatnih strukovnih institucija, diplomatskog kora i civilnog društva, kao i privrednike i privredne asocijacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: