"Albanija čeka srpske investicije"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je privrednike da ulažu na Kosovu i Metohiji, Albaniju i ceo region i najavio podsticaje za sve koji to urade.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 29.05.2015.

09:53

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je poručio da će država Srbija dati značajne pogodnosti kad je reč o porezima i doprinosima za sve one koji invesitraju na KiM.

Vučić je na okruglom stolu "Region uspeha" u Palati Srbija poručio da je politika države snažna ekonomija i da je država jaka onoliko koliko je ekonomski snažna.

"Mi smo preduzeli odlučne mere i ostvarili smo rezulate na osnovu kojih možemo da izdvojimo deo sredstava za subvencionisanje novih radnih mesta na Kosovu I Metohiji", rekao je Vučić.

Vučić je privrednike na skupu pozvao da otvaraju "ćerke firme" na Kosovu I Metohiji u srskim, ali i u albanskim sredinama i naveo da će se u naredna tri meseca naći najbolja rešenja za uspešno investiranje.

On je pozvao privrednike da u tom periodu iznesu svoje konkretne predloge.

Premijer je rekao da se svaki privrednik rukovodi profitom, ali da država želi da ih privuče da ulažu u nova radna mesta na Kosovu i Metohiju, jer će to doprineti boljem standardu građana u tom delu zemlje, ali i privatnicima doneti profit.

Vučić je najavio je da će biti donet zakon kojim namerava da podstiče izvozno orijentisanu privredu i pozvao srpske privrednike da osvajaju nova tržište i ulažu u region.

"Ulažite svuda u regionu. Ulažite u Albaniju. U razgovoru sa albanskim premijerom Edijom Ramom dogovorili smo, pošto albanska država pokazuje interes za srpske investicije, da njihova država osigura ulaganja", rekao je Vučić.

Takođe je pozvao privrednike da pronađu najbolji mogući način za svoj biznis i profite, dodajući da države neće smetati, već će biti ne od male koristi.

Okrugli sto, koji organizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije, okupio je predstavnike vlade, privremenih institucija samouprave u Prištini, akademske zajednice, relevatnih strukovnih institucija, diplomatskog kora i civilnog društva, kao i privrednike i privredne asocijacije.

"Ulaganje za profit ne patrotizam"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da nije cilj države da pritiska privrednike da posluju na KiM iz političkih i patriotskih razloga, već bi oni, ulaganjem na tom području ostvarili profit, dok bi žitelji južne pokrajine dobili bolji život.

Đurić je naveo da je ekonomska situacija na KiM katastrofalna i da posledica takve neodržive situacije može da bude masovno iseljavanje. "U to smo se uverili početkom ove godine, tokom poslednjeg migratornog talasa sa KiM", objasnio je Đurić.
Foto: Tanjug
On je rekao da će investitori sigurno postaviti pitanje sigurnosti ulaganja, budući da su medju njima i oni koji su ranije imali neprijatna iskustva, jer su bili žrtve uzurpacije imovine, falsifikovanja robe...

"Trajno rešenje, kojim bi njihovo nespokojstvo mogli da razvejemo još nemamo, jer najveći deo problema i rešenja leži u Prištini", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ukoliko svi žele da stvore minimalne uslove za razvoj tržišne ekonomije na tom području moramo sa privremenim institucijama samouprave u Prištini da obezbedimo garanciju nepovredivosti svojine i da otklonimo administrativne prepreke.

"Srpske političke inicijative idu u tom pravcu, tako da je zaustavljanje privatizacije I ispitivanje zloupotreba u dosadašnjem procesu u većinski srpskim sredinamau sklopu koalicionog sporazuma Srpske liste i većinskih stranaka u Prištini", rekao je Đurić.

On je naveo današnju ekonomsku sliku na KiM čine gašenje privrednih aktivnosti, nerešena imovinska pitanja, nikakva kontrola kvaliteta, te nelojalna konkurencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: