Nama višak, a Nemcima trebaju

Ministar privrede Željko Sertić pozvao je nemačke kompanije da ulažu u našu zemlju, jer je država spremna da obezbedi zemljište, a imamo i industrijske zone.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.05.2015.

16:50

Default images
Foto: Thinkstock.com

Nemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler je izjavio je da je Nemačka zainteresovana da dalje investira u Srbiju.

"Kad ste rekli da ukoliko obezbedimo pet ili 10 hektara zemlje, da ćemo imati još saradnika i kompanija iz Nemačke. Ja vam odmah kažem, imamo obezbeđenu zemlju i industrijske zone. Vaše kompanije su dobrodošle", rekao je Sertić koji je sa nemackim saveznim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom obišao nemačku kompaniju "Boš" u Šimanovcima. U delegaciji su još bili i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, ministar prosvete Srđan Verbić, direktor Boša za jadranski region Havier Gonzalez Pareha, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktorka kompanije Bosć za Srbiju Jovanka Jovanović.

Sertić je podsetio da u Srbiji već posluje više od 370 nemačkih kompanija, i naglasio da je, prema svim istraživanjima, saradnja države i PKS s tim firmama i Nemačkom kancelarijom za privredu dobra.

Ministar je prisutnima rekao da će tek videti koliko je Srbija ozbiljna u reformama, i dodao da je kod nas prihvaćeno i zakonski i u praksi već 95 odsto standarda koji se u EU primenjuju.

On je podsetio da je prošle godine bio u poseti kompaniji Boš sa ministrom Verbićem na temu Bošovog projekta obrazovanja učenika.

"Tada je otvoreno odeljenje za školovanje dece u saradnji sa kompanijom Boš i to je bio prvi korak u praktičnoj podršci reforme našeg stručnog obrazovanja i uvođenju dualnog obrazovanja. To je već rašireno u Nemačkoj i Austriji gde je taj sistem pokazao ozbiljan uticaj na razvoj industrija i poboljšanje ekonomskih performansi što je i naš cilj", rekao je Sertić.

Obilazeći industrijski park u Šimanovcima, Miler je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je konstatovao, dinamičnog razvoja kompanija koje je imao prilike da vidi. "I tu dinamiku mi želimo da podržimo i podstaknemo", rekao je on.

Prema Milerovim rečima, "Boš" je vodeća nemačka kompanija u svetu, a tehnika znači napredak, ali tehnika je, kako je naglasio, moguća samo kroz stručno usavršavanje saradnika.

U tom kontekstu Miler je istakao da je ključ uspešnog ekonomskog razvoja i stabilnosti Nemačke stručno obrazovanje mladih ljudi.

"Kad sam čuo da na Kosovu, ne mogu da verujem brojkama, preko 90 odsto mladih želi da studira politiku ili društvene nauke onda moram da kažem - "da, ali" i naglasio da je "ključ za napredak osnovno stručno obrazovanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: