Antić: Nadam se da će nas Rusi razumeti

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da Srbija želi da ima više izvora i pravaca kojima će se snabdevati gasom i da to pitanje ne treba politizovati.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

16:36

Default images
Foto: Tanjug

"Srbija hoće kao i ostale zemlje EU da diverzifikuje pravce i izvore snabdevanja gasom i ne vidim ništa sporno u tome. To je potpuno odgovorna i patriotska pozicija Vlade Srbije", kazao je Antić.

On je istakao da ne vidi da bi takav stav Srbije mogao "da se svidi li ne svidi bilo kome". "Mi igramo sasvim otvorenih karata, jer je naša pozicija potpuno čista i ispravna, ali i odgovorna prema našem narodu i budućnosti zemlje". kazao je Antić.

Na pitanje da li bi snabdevanje Srbije iz više izvora moglo da naljuti rusku ili američku stranu, on je kazao da Rusija ne želi da snabdeva jugoistočnu Evropu isključivo kroz Ukrajinu i Mađarsku, tako da očekuje da ruski partneri razumeju da Srbija hoće da ima dodatne izvore snabdevanja gasom.

Antić je ponovio da je prioritet Srbije izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, čiji je godišnji kapacitet dve milijarde kubnih metara gasa.

"U buđžetu za 2015. su obezbeđena sredstava za izgradnju prostornog plana za tu investiciju, a Srbijagas radi na ostatku projekne dokumentacije", kazao je on i dodao da će se u toku ove godine definistati finansiranje tog projekta i da se nada da će izgradnja početi u 2016.

"Što se tiče Turskog toka, mi još nismo ušli u bilo kakvu ozbiljniju priču koja je vezana za finansiranje tog projekta", rekao je Antić i potvrdio da Vlada razmatra taj projekat, ali i ostale koji treba da dovedu gas u region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: