Imamo i traktor i kupce, čemu stečaj?

Radnici Industrije motora u Rakovici nastavljaju protest. Zaposeli su put i tramvajske šine ispred fabrike tražeći rešenje problema za ovu fabriku.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

16:07

Default images
Foto: Tanjug

Iz ministarstva privrede podsećaju da do sada za ovu fabriku nije pojavio ozbiljan kupac. Uprkos našim pokušajima, rukovodstvo firme nije želelo da stane pred kamere.

Policajci na pruzi, radnici na ulici. Ne odustaju od blokade i protesta i tako Vladi i resornom ministarstvu žele da pokažu da im je stalo do opstanka fabrike.

“Ne tražimo ni milostinju, ni pare od Vlade ništa samo tražimo da se oni sednu da se dogovore i da se mi normalno privatizujemo. Ne iz stečaja, nego normalno da se privatizujemo. Da li će to biti za 2, 3 četiri meseca uopšte nije bitno. Mi ne bežimo od privatizacije ali nećemo stečaj ni po koju cenu”, kaže Prvoslav Brkići iz ASNS IMR.

Radnici tvrde da imaju proizvod koji ima kupce i na inostranom tržištu. Poljski "URSUS", sa kojim imaju ugovor do kraja godine za izvoz 2.000 motora, zainteresovan je za strateško partnerstvo. Oni koji su skoro tri decenije u ovoj fabrici, među kojima je i Milijana Ludajić, pitaju se kako će, sa nekoliko godina do penzije, naći novi posao.

“Ne vidim sebi izlaz. Gde god da tražite posao... imam sina koji isto ne radi, gde god tražimo posao prvo pitanje je godine starosti. Znači bukvalno nam stavljaju omču oko vrata. Nama i porodicama našim”, kaže Miljana.

Iz Ministarstva privrede apeluju na radnike da prekinu štrajk jer to nije način za rešavanje njihovih problema.

"Sindikatima je predočeno da su troškovi poslovanja značajno veći od prihoda. Gubici IMR-a iz tekućeg poslovanja su šest miliona evra godišnje, dok ukupni dug prevazilazi 63 miliona evra. Upravo je ovaj dug glavna prepreka u prodaju IMR-a. Do sada, u Agenciju za privatizaciju nije stigla niti jedna konkretna ili ozbiljna ponuda za kupovinu ovog preduzeća. Svaki od potencijalnih kupaca želeo je, pod potpuno neprihvatljivim uslovima, da država i dalje finansijski pomaže IMR."

Vlada je za socijalne programe obezbedila 16 milijardi dinara za radnike koji u postupku privatizacije ili stečaja ostanu bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: