"SAD gasovod ni blizu Južnom toku"

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže da postoji niz nepoznanica kada je u pitanju pridruženje Srbije gasovodu za Evropu, koj ima ima američku podršku.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.05.2015.

15:09

Default images
Foto: Thinkstock

Prvo treba ustanoviti da li mogućnost da se Srbija pridruži gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu tehnički postoji, smatra Bušatlija i dodaje da azerbejdžanski gasovod nije ni blizu kapaciteta koji je bio predviđen Južnim tokom.

"Azerbejdžanski gasovod nije ni blizu kapaciteta koji je bio predviđen Južnim tokom, tako da ne znam da li mi možemo očekivati neke ozbiljne količine gasa, pa ne znam šta nam tu Amerikanci mogu pomoći, jer mi imamo bolje odnose sa Azerbejdžanom nego Amerikanci", naveo je Bušatlija za agenciju Beta.

On je rekao da treba pozvati stručnjake u toj oblasti da naprave procenu da li je sprovođenje gasa iz Azerbejdžana uopšte moguće, jer kada "političari razgovaraju i zamišljaju stvari to još ne znači da je izvodljivo".

"Videli ste kako je to izgledalo sa Južnim tokom kad o tome političari o tome pričaju. To je bilo divno, čak se očekivalo i da mi zarađujemo neke milijarde što nije moguće, ali političari sebi mogu da dozvole da pričaju i nešto što se ne može dokazati", kaže on.

Kako navodi, ideju svakako trebalo razmotriti.

"Ali ozbiljni ljudi da se bave ozbiljnim poslovima, prvo stručnjaci da procene da vidimo da li mi možemo i po kojoj ceni ući u taj investicioni projekat", kazao je ekonomista.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

U intervjuu za američku agenciju AP tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

Rusija je prošle godine opozvala planove za izgradnju Južnog toka, koji je trebalo da ide kroz Srbiju, pošto su se pojavili problemi u odnosima sa Zapadom zbog krize u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: