"Ideologija ne sme da koči gasovod"

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović nada se da EU neće ubuduće donositi odluke koje će ometati izgradnju infrastrukture za isporuku gasa u regionu.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.05.2015.

13:53

Default images
Foto: Tanjug

Bajatović je na sastanku Evropskog biznis kongresa (EBC) rekao da nedostatak infrastrukture za isporuku gas dovodi "Jugoistočnu Evropu u velike probleme".

"Nadam se da će strukture koje upravljaju EU, razmišljati o tome i mislim da ubuduće nećemo imati administrativne zabrane i probleme koji se baziraju na ideologiji" ili na nepoverenju, rekao je on. Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksadnar Antić izjavio je danas da je srpska energetika oblast u kojoj postoji veliki prostor za ulaganje partnera sa istoka i sa zapada i pozvao sve zainteresovane investitore da sa Srbijom partnerski rade na velikim energetskim projektima.

On je na otvaranju Godišnje skupštine Evropskog biznis kongresa u Beogradu, kazao da Srbija planira izgadnju novih energetskih objekata, kao što su rudnici i termoelektrane, ali i potrojenja za dobijanje energije iz obnovoljivih izvora.

Podsetio je da je Srbija usvojila novi Zakon o energetici u decembru prošle godine, koji sadrži Treći energetski paket (novi evropski propisi u oblasti energetike), ali i omogućava niz podsticaja za investiranje u energetku.

Antić je istakao da Srbija daje podsticajne (fid-in) tarife za oko 1.100 megavata snage iz obnovljivih izvora i dodao da je zainteresovana za nastavak saradnje u toj oblasti sa stranim kompanijama.

"Srbija posvećuje pažnju svojoj sigurnosti i bezbednosti i želi da bude potpuno energetski nezavisna, kada je u pitanju proizvodnja električne energije, ali i sigurna i bezbedna kada je u pitanju snabdevanje naftom i gasom", rekao je Antić.

On je naveo da država sa partnerima u Naftnoj industriji Srbije (NIS) radi velike projekte u poslovima revitalizacije postrojenja za nove rafinerije, koje će da obezbede efikasniji sistem snabdevanja gasom.

"Srbija želi da obezbedi sigurnost snabdevanja gasom kroz diversifikaciju ruta snabdevanja, ali i kroz izvore snabadevanja", rekao je on.

Antić je predstavnike 80 kompanija iz 24. zemlje upoznao i sa naporima Vlade Srbije da sprovede ekonomske reforme i izrazio nadu da će skup omogućiti povezivanje domaće privrede, naročito u energetskom sektoru, sa stranim kompanijama i ulagačima.

"Država i Vlada su posvećeni stvaranju ambijenta koji će privlačiti investicije u Srbiju i koji će učiniti da biznis i sa istoka i sa zapada bude dobrodošao", rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: