Pređeš 20 km ili 120, plaćaš isto

Vinjete u Srbiji neće biti uvedene, ali sistem naplate putarine na deonici auto-puta Beograd–Subotica mora biti promenjen.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Četvrtak, 28.05.2015.

10:47

Default images
Foto: Thinkstock.com

Sistem mora biti promenjen jer je apsurdno da se isto plaća i ako se tim putem vozi, na primer, 20 kilometara ili 120 kilometara.

Putarina na auto-putu od Subotice do Beograda naplaćuje se na nekoliko naplatnih stanica, a bez obzira na to gde se na auto-put uđe, plaća se isti iznos jer ne važi zatvoreni sistem naplate, koji podrazumeva plaćanje putarine po pređenom kilometru, poput onoga koji važi na auto-putu Beograd–Niš.

To znači da putničko vozilo plaća isti iznos i ako je vožnja započeta u Inđiji ili Novom Sadu, odnosno Subotici ili Sirigu. Na deonici Beograd–Subotica, kažu u JP "Putevi Srbije“, funkcioniše otvoreni sistem naplate putarine, koji podrazumeva naplatu putarine prilikom prolaska kroz naplatnu stanicu, odnosno cena putarine je fiksna bez obzira na broj pređenih kilometara.

Takav sistem, ukazuju u tom preduzeću, osim u Srbiji, delimično je u primeni i u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Makedoniji i Grčkoj. Kako sada stvari stoje, tako će biti još neko vreme, a najverovatnije do kraja sledeće godine. Delom zbog toga što bi do tada trebalo da bude završeno sve što je potrebno da bi na auto-putu od Subotice do Beograda u potpunosti mogao zaživeti zatvoreni sistem naplate, a delom i zato što nedostaju ljudi koji bi radili na naplatnim stanicama.

Prema onome što kažu u tom preduzeću, naplatne stanice kod Novog Sada deo su predviđenog zatvorenog sistema za naplatu putarine po pređenom kilometru – od naplatne stanice Stara Pazova do naplatne stanice Sirig.

"Građevinski radovi na novim naplatnim stanicama na toj deonici su završeni, oprema delom instalirana, a drugi deo opreme iz bezbednosnih razloga čeka na instalaciju", kaže izvršni direktor Sektora naplate putarine Milenko Caković.

– Ukoliko Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava odobri prijem zaposlenih neophodnih za obavljanje poslova naplate putarine na novim naplatnim stanicama, sistem može počneti da radi u roku od dve nedelje.

Prema njegovim rečima, zatvaranje sistema naplate planirano je da se sprovede u dve faze. Prva predviđa uvođenje zatvorenog sistema od Stare Pazove do Siriga, a obuhvata četiri postojeće naplatne stanice – Stara Pazova, Inđija, Beška i Sirig, i četiri nove – Maradik, Kovilj, Novi Sad – Jug i Novi Sad – Sever.

"U drugoj fazi planirano je zatvaranje sistema od Siriga do Subotice na šest naplatnih stanica, koje obuhvataju dve postojeće – Zmajevo i Vrbas, i četiri nove – Feketić, Bačka Topola, Žednik i Subotica–Jug, a završetak se planira do kraja 2016. godine", kaže Caković.

Iz JP "Putevi Srbije“ ističu da se u Sektoru za naplatu putarine već godinu dana otežano posluje zbog nedostatka inkasanata, a ne postoji ni mogućnost da se preraspodelom trenutno zaposlenih popune radna mesta na novim naplatnim stanicama. Jedino rešenje, ukazuju u tom preduzeću, jeste da Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava pozitivno odgovori na zahtev za zapošljavanje novih ljudi, a do tada zatvoreni sistem naplate putarine neće moći da se uspostavi.

Iz Minstarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ukazuju na to da JP „Putevi Srbije” ima obavezu da obezbedi zaposlene za naplatne stanice na deonici od Stare Pazove do Siriga kroz racionalizaciju i preko nadležne Komisije, a da je prepreka za zatvoreni sistema naplate na toj deonici nemogućnost prijema novih radnika za rad na četiri nove bočne naplatne stanice kao i proširene naplatne stanice Stara Pazova, Inđija i Beška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: