Srbiji od EU za puteve ozbiljan novac

EU će ove godine za unapređenje transporta u Srbiji izdvojiti 85 miliona evra, od ukupno planiranih oko 200 miliona evra, koliko EU godišnje donira Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.05.2015.

14:46

Default images
Foto: Thinkstock

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da će iz pretpristupnih IPA fondova EU, Srbiji za sektor transporta ove godine biti opredeljeno 85 miliona evra, od ukupno planirane pomoći EU od 200 miliona evra.

Od ukupne pomoći EU Srbiji od tri milijarde evra od 2000. godine, za sektor transporta izdvojeno je oko 220 miliona evra, naveo je Benedikt.

On je podsetio da je doneta i odluka o formiranju regionalne transportne mreže do 2030. godine, a 24. avgusta u Beču će biti održan sastanak na kome će biti odredjeni prioritetni projekti, koji će omogućiti bolju transportnu povezanost zemalja regiona.

Benedikt je podsetio da je, u okviru dosadašnja četiri tvining projekta u toj oblasti, do sada izrađeno 10 zakona, obebeđena tehnička podrška za infrastrukturne projekte, a oformljen je i informacioni sistem za praćenje plovidbe na Dunavu.

On je ukazao da je Srbija napravila napredak u oblasti transporta, ali da je još neophodno usklađivanje sa zakonskom regulativom EU, kao i da se posveti veća pažnja restrukturiranju Železnica Srbije.

Sektor transporta, uz dosadašnju pomoć EU i bilateralnih partnera, treba da do 2017. godine poveća učešće u BDP-u sa osam na 10 odsto, rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović.

Trifunović je rekao da je saobraćaj jedna od najvažnijih oblasti u kojoj postoji mogućnost za razvoj, posebno kada se imaju u vidu efekti koje će proizvesti završetak Koridora 10 i 11, modernizacija železničke infastrukture, ali i izgradnja intermodalnog terminala predviđenog za kraj 2017. godine u Beogradu i razvoj lučke delatnosti.

Trifunović je od danas najavio početak sprovođenja tvining projekta jačanja administrativnih kapaciteta ministarstva i institucija nadlženih za oblasti saobraćaja i transporta. Projekat je vredan 1,75 miliona evra i realizovaće se naredne dve godine, precizirao je Trifunović.

Projekat će, prema njegovim rečima, doprineti povrećanju kapaciteta tog ministarstva i svih nadležnih institucija iz sektora transporta i kroz ovaj projekat treba da dobijemo i novu Strategiju razvoja saobraćaja od 2015. do 2025. godine.

Trifunović je dodao da ćemo značajno unaprediti i regulativu i sistem bezbednosti u železnicama i celokupnom sektoru transporta

Ambasadorka Francuske Kristin Moro istakla je da će tvining projektom u oblasti transporta upravljati Francuska u saradnji sa Litvanijom i Finskom.

Ona je istakla da je cilj da se kroz taj projekat poboljša efikasnost i bezbednost trasportnog sektora u Srbiji, radi efikasnije integracije te oblasti sa standardima EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: