"Knez Petrolu" oduzeta dozvola za rad

Naftnoj kompaniji "Knez Petrol" oduzeta je dozvola za rad zbog navodnih tehničkih problema u skladištima.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 27.05.2015.

14:28

Default images
Foto: Thinkstock.com

Agencija za energetiku privremeno je oduzela licence za rad “Knez petrolu”, “Gas petrolu” - Pančevo, “Koteksu”- Surčin, PZP-AD “Vicko”, “ENCO”- Inđija i “LGAS”- Senta, saznaje "Blic".

To praktično znači da je ovim naftašima privremeno zabranjen rad. Izvor “Blica” iz Ministarstva energetike tvrdi da su licence oduzete na 30 dana jer pomenute kompanije nisu otklonile tehničke nedostatke u skladištima koje je potrebno ukloniti na osnovu zakonskih rešenja o minimalnim tehničkim uslovima za promet nafte i naftnih derivata.

"Ovim kompanijama bilo je naloženo da u roku od dva meseca otklone ti nedostaci. Kod većine su bile manjkavosti vezane za nepostojanje elektronske sonde za merenje količine goriva. To je uslov svih uslova za kontrolu legalnih tokova nafte i naftnih derivata. Ove kompanije ih nemaju osam meseci pa postoje indicije da ih namerno nisu ugradile kako bi prevrali državu za poreze. Sve u svemu, za licencu je potrebno 22 papira kako bi rad bio legalan, a ove firme, posebno Knez petrol, ih nisu imale. Zbog toga im je Agencija za energetiku privremeno oduzela dozvolu i ukoliko ih u narednih 30 dana ne otklone, licencu će trajno izgubiti", tvrdi izvor lista.

On dodaje da je nepostojanje sonde jedna od velikih nepravilnost, jer se njom kontroliše svaka promena u rezervoaru, istakanje ili dolivanje nafte.

"Posebno se proverava Knez petrol, koji je najveća kompanija na ovom spisku, jer postoje indicije da su u nekim skladištima, kao što je ono u Ponikvama, držali i prodavali naftu, iako za to nisu imali uslove. To je predmet provere nadležnih organa jer postoje indicije da je država oštećena po osnovu poreza. Ono što je važno, zbog oduzimanja licence biće oštećene i firme koje su poslovale sa Knez petrolom a koje imaju pravo na povraćaj akciza i PDV, jer od države neće dobiti pravo na povraćaj poreza", kaže sagovornik "Blica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: