Farmeri očajni, idu iz mlekarstva

Nakon Vojvodine i Šumadije i proizvođači mleka na jugoistoku Srbije poslednjih dana suočavaju se sa otkazima otkupa i daljim padom cena.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 26.05.2015.

09:55

Default images
Foto: Freeimages.com

Prvi na udaru su mali proizvođači koje otkupljivači mleka na razne načine teraju da odustanu od predaje mleka.

Nekada je to otkupna cena, ponekad vraćanje mleka pod izgovorom da je kiselo ili da u njemu ima vode. Tek, krajnji cilj je smanjenje količine za otkup, a već sada u Srbiji na dnevnom nivou ima 200.000 litra viška, kaže za Danas Marjan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

"Mlekare su u obavezi da seljacima dostave rezultate svih analiza o sadržaju masti i vode u mleku, ali i platnu listu. Ipak, one to obično ne čine, a pokušavaju i na druge načine da smanje otkup mleka, da otkažu ugovore sa poljoprivrednicima. Naročito su na udaru mali i socijalno ugroženi proizvođači koji poseduju jednu ili dve krave i koji se tretiraju kao da imaju kućne ljubimce", objašnjava Rističević i dodaje da se u Srbiji proizvodi 1,4 milijarde litara mleka, a otkupljuje oko 800 miliona.

On napominje da je ionako tešku situaciju sa otkupom pogoršalo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Podseća da je bivši potpredsednik Vlade Božidar Đelić potpisao SSP, ali da država nije bila pripremljena za njegovu primenu.

"Odbor za poljoprivredu nekoliko puta je tražio od države da se primeni član 32 SSP i zaštite proizvođači mleka i mlečnih proizvoda, ali bezuspešno. To je po pitanju sira i namaza učinjeno, ali ne i po pitanju mleka", ističe Rističević i ukazuje da je Odbor preporučio i da se viškovi mleka otkupljuju i prerađuju u mleko u prahu, iako će država na taj način nešto novca izgubiti.

Arpad Fremond, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, ipak podseća da je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković početkom aprila obećala stabilizaciju tržišta i da će doći do otkupa viškova, koje će biti prerađeno u mleko u prahu u ukupnom iznosu od 500 miliona dinara.

"Tu odluku su pozdravila razna udruženja proizvođača, ali se efekti na terenu ne primećuju, barem ne u Vojvodini. Otkupna cena i dalje pada, a otkazivanje otkupa farmerima se radikalizuje. Većina mlekara je početkom maja snizila otkupnu cenu mleka za jedan do tri dinara, što je dodatno pogoršalo ionako loš položaj seljaka. Zato oni masovno napuštaju ovu proizvodnju", kaže Fremond i dodaje da je Srbija u izuzetno teškom položaju, jer je jedina zemlja koja je liberalizovala tržište sa EU, a da prethodno nije unapredila konkurentnost industrije i primarnih proizvođača, kao ni korišćenje evropskih fondova i drugih oblika finansijske podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: