Rusi jedu brazilsku fetu, neće našu

Uprkos situaciji u kojoj su zbog sankcija EU Srbiji potpuno otvorena vrata na ruskom tržištu, izvoz u tu zemlju je u prvom kvartalu 2015. pao čak za 36 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

09:05

Default images
Foto: Thinkstock

Zvuči apsurdno i potpuno neverovatno. Taman kada se našim privrednicima učinilo da im se nasmešila sreća, jer tako bi se mogla nazvati nastala situacija, sve računice su pale u vodu.

Slobodni prolaz na rusko tržište ne samo da nije doneo nove poslove već su mnogi prva tri meseca u poslovanju sa Rusima zabeležili ogromne minuse.

Najgore su prošli izvoznici bele tehnike, guma, vina i sireva. Tako je izvoz frižidera i zamrzivača u Rusiju pao za 63 odsto, guma za 91 odsto, a feta sira za 74 odsto.

"Postoji nekoliko razloga, jedan od njih je pad rublje, a s druge strane i gubitak trke sa konkurencijom na ruskom tržištu. Pravi primer za to je feta sir koji Rusi sada nabavljaju iz Južne Amerike, Brazila i drugih zemalja, po ceni po kojoj naši proizvođači ne mogu da konkurišu", kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

S druge strane, kako dodaje, i dalje beležimo rast izvoza poljoprivrednih proizvoda za oko 20 odsto. Izvoz pasulja, jabuka i malina porastao je u proseku za 80 odsto, a svinjskog mesa za čak 291,3 procenta.

U prva tri meseca ove godine zabeležen je i pad uvoza iz Rusije za oko 12 procenata. Količine nafte koje kupujemo od Rusa manje su za trećinu. S druge strane, uvezli smo za 14 odsto više gasa nego u istom periodu prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: