Polisa čuva potraživanja

Naplata potraživanja je hronični problem srpske privrede, a neizvesnost je naročito izražena u poslovanju sa inostranstvom.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

16:02

Default images
Foto: Freeimages.com

Probijanje na inostrana tržišta samo po sebi je težak poduhvat u nestabilnim tržišnim uslovima. Još teže za srpske izvoznike je da saznaju kakva je platna disciplina kupaca njihovih usluga ili kakvi su im poslovni rezultati. Neplaćanje kupljene robe odnosno izvršene usluge izaziva teškoće u likvidnosti izvoznika, utiče na prihode i remeti poslovne planove.

“Ne možete uticati na to kako vaši kupci u inostranstvu plaćaju, ali možete zaštititi svoje poslovanje, čak iako robu prodate takozvanom lošem kupcu”, kaže Adamandios Hadžistilis, generalni direktor AXA Osiguranja, jedine privatne osiguravajuće kompanije koja u Srbiji nudi uslugu osiguranja izvoznih potraživanja.

“Osiguranje štiti izvoznike i predstavlja snažnu podršku njihovom poslovanju, jer ih osigurava od rizika kašnjenja naplate i potpunog izostanka naplate. Naša usluga je nova šansa za srpski izvoz, jer pruža dodatnu garanciju za stabilan biznis”, kaže Hadžistilis.

Izvoznici mogu da se osiguraju od nesolventnosti kupca i neplaćanja. Ako dođe do kašnjenja u plaćanju, najpre se pokreće proces naplate potraživanja. Ukoliko i posle toga postoji dug kupca, AXA Osiguranje isplaćuje odštetu osiguraniku.

Pored zaštite od kašnjenja u plaćanju i neplaćanja, izvoznicima se obezbeđuje i praćenje kreditnih limita partnera u inostranstvu, finansijska naknada u slučaju gubitka, stručna procena kreditne sposobnosti kupaca i naplata potraživanja.

“Kako bi donosili što bolje odluke u vezi sa poslovima u inostranstvu, izvoznicima smo omogućili brz i efikasan pristup najvažnijim informacijama o svim potencijalnim i aktuelnim izvoznim partnerima. Na taj način, imajući u vidu sve važne informacije o njihovim bilansima poslovanja, izvoznici će moći mnogo lakše da donesu odluku da li i kome da prodaju svoju robu ili uslugu”, objašnjava Hadžistilis.

Osiguranje izvoznih potraživanja AXA Osiguranje obezbeđuje u saradnji sa kompanijom “Coface”, globalnim liderom u osiguranju.

AXA Osiguranje u Srbiji posluje od 2010.godine i već dve godine zaredom je najbrže rastuće osiguranje u zemlji po ukupnoj premiji osiguranja. Kompanija ima poslovnice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu i Mladenovcu, a ima ukupno preko 320 zaposlenih. AXA Osiguranje je deo AXA Grupe, globalnog lidera u osiguranju i upravljanju imovinom. Brend AXA Grupe je 2014. godine, već 6 godina zaredom, vodeći globalni brend u osiguranju na Interbrand listi najvećih svetskih brendova (www.interbrand.com)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: