Kuva na Koridoru 10: Kada će kraj?

Zahuktala se građevinska sezona na istočnom kraku Koridora 10. Do kraja godine, Srbiju će sa Bugarskom povezati novih 50 kilometara puta.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 25.05.2015.

10:37

Default images
Foto: Tanjug

Istočni krak Koridora 10 od Niša do granice sa Bugarskom prostire se na 86,9 kilometara. Na ovoj deonici svih pet tunela je probijeno. Od ukupno 85 mostova završeno je 59, dok je preostalih 26 u završoj fazi izgradnje.

Više od 1.000 radnika i oko 600 mašina raspoređeno je dnevno od Proseka ka Dimitrovgradu. Najudarnije je na dve deonice: Crvena Reka - Čiflik i Čiflik - Staničenje.

“Kuvao” je asfalt na 160 stepeni Celzijusa. Prava mera po kojoj finišeri odrađuju svoj deo posla. Na ukupno 24,7 kilometara u toku su završni radovi - asfaltiranje.

Za deonicu Crvena Reka - Čiflik, dužine 12,7 kilometara, zadužen je grčki “Aktor”. Na desnoj strani trase, osam kilometara je pod asfaltom. I leva traka je spremna za asfalt. Kako kažu iz “Koridora Srbije” ovaj deo istočnog kraka Koridora 10 u punom profilu auto-puta biće završen do kraja godine.
Foto: Tanjug
U planu je i izgradnja mini-saobraćajnice kojom će se postojeća magistrala povazati sa novim putem da bi odmah mogla da bude puštena u saobraćaj. Na ovu deonicu nastavlja se deo do Staničenja u dužini od 12,1 kilometar, koji gradi španski “Rubau”. I ta deonica će, kako kažu, biti u saobraćaju do kraja ove godine.

Na delu od Staničenja do Pirota, gde su takođe u toku radovi, stepen završenosti je oko 30 odsto, a izmeštanje dalekovoda za koji nije završena eksproprijacija usporava radove.

Deonica koju gradi španski “Rubau”, od Čiflika do Staničenja, prema oceni direktora “Koridora Srbije”, služi za primer. Oni rade novu levu traku, a kako kažu, sledeće godine će završiti i desnu, sve to uz što manje ometanja saobraćaja tokom letnje sezone.

Direktor “Koridora Srbije” Dmitar Đurović prošle nedelje je istakao da će istočni krak Koridora 10 biće završen u drugoj polovini sledeće godine. U suprotnom, ukoliko budu kasnili, izvođačima radova slede opomene i raskid ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: