Penzioneri protiv izvršitelja

Sindikat penzionera pokrenuće inicijativu pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti Zakona o obezbeđenju i izvršenju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

16:18

Default images

Izvršitelji poručuju da za tim nema potrebe pošto je u toku javna rasprava o izmenama aktuelnog zakona, tokom koje mogu da se iznesu svi prigovori i predlozi.

Dan mladosti Sindikat penzionera dočekaće ispred Ustavnog suda. Tada planiraju da podnesu svoju inicijativu i argumentima ospore zakon koji se uveliko primenjuje.

Na taj način pokušavaju da zaštite penzionere kojima su zbog dugova komulanim preduzećima izvršitelji zakucali na vrata.

“Znate, sam izvršni postupak je neprijatan postupak to je postupak u kome vi morate da primenjujete mere prinude ukoliko dužnik ne želi da sarađuje i ne pokazuje volju da taj svoj dug na neki način dobrovoljno izmiri. Ono što je sigurno to je da izvršitelji posreduju“, kaže Mirjana Dimitrijević iz Komore izvršitelje.

U sindikatu penzionera navode da je skoro 16.500 penzionera već u procesu izvršenja. Tvrde da je nedopustivo da izvršilac može uz dva svedoka, da uđe u stan dužnika i bez njegovog prisustva da izvrši popis i iznese stvari.

Neustavnim smatraju i to što PIO fond izvršiteljima daje lične podatke dužnika. Zakon nije ni obavezao izvršitelje da naznače mesto, adresu i ime suda gde se nalazi odluka o prinudnom izvršenju.

“Penzioneri se susreću sa situacijom kada dobiju ček da vide da im pola penzije nema. Uopšte nije pitanje ličnog odnosa građanina i komunalnog preduzeća, ovde je pitanje zakona i sprovođenja tog zakona. Ja ne moram da znam, mogu da budem gluv kada mi vi zvonite, da ne vidim dobro, da čekam sina ili unuka koji nije došao da mi objasni šta znači. Shvatate. Penzioneri su posebno osetljiva kategorija zbog svojih godina, svojih bolesti, nesigurnosti, straha. Ovde se država ponaša prema penzionerima opet kao prema glinenim golubovima“, kaže Vlada Dedić iz Udruženja sindikata penzionera.

Ustavni sud je do sada u nekoliko navrata već odlučivao o sličnim inicijativama i iste odbaciovao, poručuju izvršitelji. Tvrde da sve što rade rade u skladu sa Zakonom.

“Izvršitelji su lica sa javnim ovlašćenjima. Ona sprovode postupak izvršenja po onim pravilima koje je sam zakon nameće i propisuje. Ono što je naše dosadašnje iskustvo je da svi komunalni poverioci prihvataju i izlaze u susret izvršnog dužnika što je jedan od načina da se smanje troškovi samog postupka i da se što je moguće manji način optereti dužnik, posebno penzioner sa malom penzijom“, zaključuje Dimitrijevićeva.

Komora izvršitelja poručuje da je trenutno bolji put za izražavanje stavova učetsvovanje u javnoj raspravi povodm nacrta zakona o izvršenju i obezbeđenjeu koja je u toku.

Posle Niša i Kragujevca naredna će biti održana sledeće nedelje u Novom sadu, a u junu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: