Bez 3.000 € nećete moći da ošišate

Mali privatan biznis, recimo frizeraj ili kozmetički salon, agencija za usluge, gajenje šampinjona, u Srbiji se može pokrenuti i za 2.500 ili 3.000 evra.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

15:11

Default images
Foto: Thinkstock.com

Najlakše je otvoriti firmu: administrativni startni troškovi za takve poslove nisu veliki te za registrovanje u Agenciji za privredni registar, overu osnivačkog akta i drugih obrazaca, osnivački kapital, pečat, takse i druge izdatke treba najviše 20.100 dinara. Ali...

“Ne znam ko danas započinje svoj mali biznis – lakomisleni, hrabri, naivni, očajni...?”, priča Novosađanka Jelena M., vlasnica frizersko-kozmetičkog salona, jednog od pet koliko ih je u njenoj ulici, dugačkoj svega 250 metara.

“U privatnom poslu sam deceniju i po, ali sad je najteže. Cene naših usluga su sve niže, evro je sve jači, a dažbine gradu i državi sve veće te je gotovo nemoguće raditi”.

Kada je otvarala salon, doduše na drugoj lokaciji, radila je sama jer nije mogla da plaća radnicu. Već tri meseca ponovo radi sama, od deset ujutru do osam uveče.

“Saloni niču kao pečurke posle kiše, bukvalno na nekoliko koraka, a da ne govorimo o crnoj zoni. U komšiluku su još dve frizerke koje “idu po kućama”, ima i devojaka koje u kućnoj varijanti rade manikir i to, maltene po cenama jednakim našim”, žali se Jelena.

“Lakomislenih, hrabrih, naivnih i očajnih”, kako reče sagovornica Dnevnika, biće verovatno još više, i to vrlo brzo, već za desetak dana, to jest kada se stavi tačka na restrukturiranje firmi u kojem će u prvom mahu radne knjižice, a valjda i obećane otpremnine od 200 evra po godini staža, dobiti 20.000 radnika. I oni će se pridružiti armiji onih koji razmišljaju o tome kako da pokrenu posao i obezbede primanja s najmanje ulaganja.

U Srpskoj asocijaciji menadžera izračunali su da je za otvaranje frizersko-kozmetičkog salona potrebno 3.510 evra. Naime, lokal od 30 do 50 kvadrata može se zakupiti za 100 do 200 evra. Za osnivanje radnje treba oko 70 evra, adaptaciju lokala 500 evra, opremu 1.600 evra, duplu šamponjeru 400 evra...

Tu su i troškovi za fiskalnu kasu, materijal... Ukupni mesečni troškovi su 800 evra, što znači da dnevni prihodi treba da budu 3.700 dinara, a sve iznad je zarada. Ako se uzme polovna oprema, jeftinija je 40 odsto.

Ako je pak uz frizeraj u planu i salon nege i lepote, troškovi su, naravno, veći. Tu, u osnovnoj varijanti, koja uključuje najmanje zahtevne tretmane i aparate, treba dodati topilicu za vosak, koja se može naći za oko 100 evra, sto za masažu (najmanje 100 evra), solarijum, za koji je potrebno najmanje 1.000 evra, aparat za kavitaciju (1.500 evra)... Potreban je i veći lokal (60 kvadrata), što iziskuje i veće mesečne troškove za struju, komunalije, vodu... Uz zakup lokala, oni iznose oko 1.500 evra, a kako kažu upućeni, čista mesečna zarada na frizersko-kozmetičkim poslovima, ako se radi punim kapacitetom, bude oko 500 evra.

Oni koji se odluče za poljoprivredni biznis, neće ga moći započeti bez 5.000 evra. Po računici Srpske asocijacije menayera, toliko je potrebno za zasnivanje plasteničke proizvodnje u manjem obimu, pod uslovom da je zemljište obezbeđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: