Imlek podržava uvođenje prelevmana

Kompanija Imlek podržava napore Vlade Srbije da zaštiti domaću proizvodnju mleka i pomogne proizvođačima u prevazilaženju krize u mlekarstvu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

16:40

Default images
Foto: Freeimages.com

Kompanija pozdravlja predlog premijera Aleksandra Vučića o uvođenju prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, saopšteno je danas iz te kompanije.

''Domaći proizvođači se od početka ove godine suočavaju sa problemima zbog povećanog uvoza mleka iz Evropske unije po nižim cenama kojima oni ne mogu da konkurišu. Stoga podržavamo predlog premijera Aleksandra Vučića za uvođenje prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda", kaže generalni direktor Imleka, Ilija Šetka.

Jedino time će se, smatra Šetka, na pravi način zaštititi domaći proizvođači i celokupna mlekarska industrija.

Iz Imleka poručuju da pomažu svoje partnere, primarne proizvođače sirovog mleka tako što do sada nisu vršili obustavu otkupa mleka, bez obzira na viškove i prekomerne zalihe koje imaju usled takve odluke, a kao razlog za takvu politiku navode svest o značaju dugoročne saradnje sa partnerima i o značaju opstanka i daljeg razvitka ove veoma bitne grane poljoprivrede Srbije.

"...Povodom učestalih upita i pisanja na temu obustave otkupa sirovog mleka, da bez obzira na sve probleme sa viškovima i prekomernim zalihama sirovog mleka, Imlek nije otkazao niti namerava da otkaže nijedan ugovor za otkup sirovog mleka u 2015. godini", naglašava generalni direktor Imleka.

Prema njegovim rečima, prekidi u otkupu mleka dešavaju se isključivo u slučaju neispunjavanja uslova definisanih Pravilnikom o kvalitetu sirovog mleka, koji je univerzalan za sve proizvođače na teritoriji Republike.

"Kompanija Imlek može privremeno, prema Pravilniku, obustaviti otkup na period od šest do 15 dana. U slučaju takvog kratkoročnog isključenja proizvođaču prethodi opomena. Nakon stabilizacije kvaliteta, kao što je oduvek bila praksa, nastavlja se sa otkupom sirovog mleka'', objasnio je Šetka.

Od 1. januara ukinute su kvote za proizvodnju mleka u EU, zbog čega su se pojavili viškovi i povećan izvoz. U periodu od 1. januara do 1. maja 2015. godine u Srbiju je uvezeno oko 2.700 tona mleka, mleka u prahu i sireva, što je više nego dvostruko u odnosu na isti period prošle godine, precizira se u saopštenju Imleka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: