Koridor 10: Crveni kartoni spremni

Deonica Koridora 10 od Niša do Bugarske granice biće završena do polovine 2016. a izvođačima koji ne ispunjavaju dinamiku radova izdata su prva upozorenja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

15:10

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavio direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović prilikom obilaska radova i naveo da pored izvođača koji odlično rade svoj posao, poput španske kompanije "Rubau", ima i onih koji ne rade kako treba pa su izdata prva upozorenja i to kompanijama "Aktor" i "Trejs".

Sa bugarskom kompanijom "Trejs" će, ukoliko u naredne dve nedelje ne počne ozbiljne radove na obilaznici oko Dimitrovgrada, biti raskinut ugovor. Đurović kaže da će u svakom slučaju, rokovi biti poštovani.

Đurović je obišao deonicu od Niša ka bugarskoj granici koja je dugačka 86,9 kilometara.
Foto: Tanjug
"Svih pet tunela su probijeni. Imamo 85 mostova, 59 smo završili, a 26 se rade. Ono što smo obećali to ćemo i uraditi, a to je da u drugoj polovini sledeće godine ova deonica bude završena. Ono što sad pokušavamo i što ćemo uspeti to je da ono što asfaltiramo u ovoj godini, puštamo deo po deo u saobraćaj", kaže Đurović i dodaje da ima i deonica koje su problematične poput Gradinja, na obilaznici oko Dimitrovgrada.

"Osim Gradinja, imamo i veliki broj nestabilnih kosina od Proseka do tunela Bancarevo - 42 kosine sa lošim istražnim radovima, sa lošim projektima, ali borimo se sa tim i izborićemo", kazao je Đurović dodajući da će u drugoj polovini sledeće godine i to biti završeno.
Foto: Tanjug
Prema rečima Đurovića, izvođačima koji ne poštuju dinamiku radova izdata su i prva upozorenja.

"One koji ne rade moram da obavestim da su svi rokovi za razumenjanje istekli i da su neki izvođači dobili opomene pred otkaz i opomene pred raskid ugovora. Poslednji je momenat ili da se urazume i počnu do rade ili ćemo morati da uvedemo nekoga ko će taj rok stići i ne remeteći rok", rekao je Đurović.

On je precizirao da je opomena izdata kompaniji "Aktor" i to na deonici od Staničenja ka Pirotu u dužini od 16,7 kilometara, da su probili dva tunela "Sopot" i "Sarlah", ali da su na ostalim delovima imali usporene radove.
Foto: Tanjug
"Fokusirali su se da završe prvi deo Čiflik-Staničenje i tu rade sada jedan kilometar dnevno. To je deo koji moraju da rade. Opomenu su dobili, ali su se trgli i počeli da rade. Što se tiče ozbiljnije opomene, ona je data kompaniji "Trejs", na Gradinju odnosno obilaznici oko Dimitrovgrada", objasnio je Đurović.

Prema njegovim rečima, tražena je saglasnost banke da se sa njima raskine ugovor.

"Ukoliko u roku od nedelju, dve, tamo ne počnu ozbiljni radovi, mi smo se pripremili da raskinemo ugovor i uvedemo nekog drugog na tenderu. Ne može to biti drugoplasirani, moći će da bude novi tender, ali i sa time ćemo stići zadati rok. Ja se nadam da će se trgunuti i početi ozbiljno da rade, jer nama je interes gotov auto-put, a ne nezavršen auto-put", kazao je Đurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: